Da li ste danas sa nekim vodili razgovor a da niste prokomentarisali koliko je napolju hladno? Vjerovatno da ne, pa se može reći da su zima, snijeg i hladnoća trenutno najaktuelnije teme.

Kako vam i mi ne bismo stali na žulj „kukanjem“ o hladnoći riješili smo da vam bar malo zagrijemo srca fantastičnim fotografijama životinja uslikanih usred snježne idile.

Fotografi koji su napravili ove čarobne fotografije izjavili su da su se gotovo sve ove životinje na snijegu ponašale kao da im uopšte nije hladno i da se ludo zabavljaju, dok su se jadnim fotografima „zaledili“ prsti na okidaču aparata.

Sisari poput lisica, mačaka i drugih krznenih životinje „programirani“ su tako da svake godine kada zima uđe u kosti na sebe navuku dodatne slojeve dlake kako bi se zaštitili od hladnoće.

Ova krznena izolacija stvara dodatni sloj između kože i hladnog vazduha. Nekim životinjama zimi izrasta bijelo krzno, koje im pomaže da se u snegu kamufliraju i sakriju od predatora.

Takođe, kako bi održavale telesnu temperaturu one pred zimu akumuliraju masne naslage koje su im takođe od velike pomoći!

I ne zaboravimo ptice. Hrabrim pticama koje tokom zime ostaju sa nama izrasta dodatno perje. To nikako ne znači da im ne treba mala pomoć čovjeka oko nalaženja hrane! Zato, mrvice sa stolnjaka ostavite pernatim, letećim sugrađanima.

Nekim životinjama, naročito onima koje žive u divljini snijeg ne smeta. Čak i kada im je hladno, one vješto nađu skrovište. Međutim, ima i životinja kojima zima ipak nije omiljeno godišnje doba.

Prvenstveno mislimo na napuštene pse i mačke, kojima je svaka zima potencijalni ubica. Nema skloništa od padavina, a do hrane je jako teško doći pa bi bilo lijepo da se svako od nas okrene i pomogne, na bilo koji način ovim zimogrožljivim lepotanima.

Na primer, dok svog psa u parku puštate da se igra u snijegu, ponesite malo granula za pse kojima igra u sniježnom pokrivaču nije tako egzotična, jer nažalost u njemu žive.

Malo smo skrenuli sa teme, ali nije na odmet da se s vremena na vrijeme podsjetimo koliko je pomoć nemoćnima zapravo važna.

 

sneakerdog/Flickr.com

.

Mark Dumont/Flickr.com

.

Thowra_uk/Flickr.com

.

State Farm/Flickr.com

.

andrew_j_w/Flickr.com

.

andrew_j_w/Flickr.com

Izvor: zivotinje.rs/6yka.com