Voće i povrće po trotoarima, odjeća, obuća i razni alati na sve strane, a mliječni proizvodi na tezgama pored javnog WCa. Slika je gatačke pijace koja se nalazi u samom centru grada.
Da zaradi koju marku Brena se iz Bileće zaputi na ovu pijacu, kaže, zarada sve slabija, a uslovi rada sve gori.

“Na ulici pod vedrim nebom. Kada pada kiša pokrijemo ovo sve, ako nemamo kad strpati da popakujemo onda moramo pokriti. Nekada svi mokri dođemo kao čep”, kaže Brena Čorlija iz Bileće.

Ono što prodaje Brena poslaže po trotoaru jer tezgu iako je platila nema. Inspektori svako jutro dođu, od svih prodavca uredno naplate 11 maraka pjacarine ali za uslove rada ne mare. I ostali prodavci ogorčeni.

O otkazima u opštini ne razmišljaju ali ni o uslovima rada pijačnih prodavaca. Kažu u potrazi su za nekim ko ima deblji novčanik i ko ne bi žalio uložiti u pijacu.

“Radiće se najvjerovatnije po principu javno-privatnog partnerstva. Pa će biti neki privatni partner sa parama i naša komunalna organizacija da naprave novu pijacu. To bi bilo poželjno da se uradi u narednih godinu-dvije dana”, rekao je načelnik Odjeljenja za urbanizam u Gackom Aleksa Zelenović.

Uređenje gradskog jezgra poslije dvije decenije došlo je na red pa valjda dođe i pijaca. Prodavci su već pripremili deblju garderobu jer gatačke zime i debeli minus treba izdržati. Gačani su navikli da se pijačnim danom moraju prošetati, tako da u ulici pored pijace nastane pravi kolaps.

Izvor: atvbl.com