Iako sezona godišnjih odmora još nije u punom jeku, povećano je interesovanje za crnogorsko i hrvatsko primorje. Zbog blizine Јadranske obale Hercegovci i vikende koriste za odmor na moru.

 

I pored blizine mora Hercegovina se ni ove godine ne može pohvaliti autobuskim vezama sa  Јadranskom obalom.

Redovne linije su oskudne, a posebno je problematična veza sa Dubrovnikom i hrvatskom obalom. Broj sezonskih i povremenih linija trebalo bi da bude nešto veći nego prethodnih godina. To će, kažu prevoznici, zavisiti od interesovanja putnika. Ne kriju da je dobijanje dozvole za međunarodne linije, čak i povremene, skupo i komplikovano. U cijeloj situaciji ispaštaju putnici. Među njima i strani turisti, kojih je u Trebinju svake godine sve više.

Iako su udaljeni samo tridesetak kilometara, autobuske linije između Trebinja i primorja mogu se izbrojati na prste jedne ruke. Samo dvije redovne linije povezuju Hercegovinu i Herceg Novi, dok godinama samo jedan autobus saobraća na relaciji Mostar- Trebinje- Dubrovnik.

Loša autobuska veza problem je i za strane turiste, koji bi u sklopu posjete Trebinju otišli i do mora. Јoš ne mogu računati na sezonske autobuske linije, jer počinju saobraćati od 20. juna.

Prevoznici kažu da ovakvu situaciju određuje nekoliko faktora- malo interesovanje putnika tokom godine, teški uslovi za dobijanje dozvole za povremene i sezonske linije.

– Linija Nevesinje – Herceg Novi saobraća svaki dan i veza je i drugih gradova Istočne Hercegovine sa morem. Za druge linije je slabo interesovanje i sezonsku zasad nećemo otvoriti, rekao je Siniša Nikolić, direktor „Јugoprevoz Gacko“.

I drugi prevoznici iz Hercegovine tvrde da je dobijanje dozvole za međunarodnu autobusku liniju komplikovano i skupo, te da nemaju računicu da tokom cijele godine saobraćaju na tzv. „ljetnim“ relacijama.

U prošlogodišnjim aplikacijama za dozvolu, posebno za vezu sa Dubrovnikom, za nadležno bh ministarstvo problem je bilo što Trebinje tada nije imalo autobusku stanicu, te usputna stajališta, koja su prevoznici planirali zbog isplativosti linije.

Dok prevoznici štite svoj interes, putnici se u nedostatku autobusa odlučuju za druge varijante prevoza – od onih u sklopu aranžmana turističkih agencija do taksija, koji čekaju ljeto, i šansu za veću zaradu.

Izvor: RTRS