Postoji samo pet osnovnih ljudskih potreba kada se radi o upotrebi interneta, i današnji korisnici svjetsku mrežu prije svega upotrebljavaju za učenje, građenje odnosa, zabavu, napredak i priznanje, prema istraživanju koje je objavila agencija Univerzal Medija (Universal Media).

Ovo, osmo po redu globalno istraživanje navika, potreba i ponašanja korisnika društvenih medija i interneta sprovedeno je u 65 zemalja, i pored Srbije, obuhvatilo je i zemlje iz okruženja: Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

Podaci su prikupljeni među više od 50.000 aktivnih korisnika interneta uzrasta od 16 do 54 godine.

„Poslije osam godina istraživanja, možemo da zaključimo da postoji samo pet osnovnih ljudskih potreba kada se radi o upotrebi interneta, današnji korisnici svjetsku mrežu prije svega upotrebljavaju za učenje, građenje odnosa, zabavu, napredak i priznanje“, istakla je Glen Parker, autor izveštaja.

Dok u evropskim zemljama ispitanici društvene medije prije svega cijene zbog mogućnosti unapređenja društvenih odnosa, u ostatku svijeta ih prije svega vide kao sredstvo za zabavu i opuštanje.

Dostupnost portabl uređaja (tableti, lap topovi, smartfoni) i WiFi mreže za posljedicu ima to da je većina korisnika najveći dieo vremena onlajn.

Nemogućnost pristupa internetu izaziva stres kod čak 57 odsto ispitanika na globalnom nivou.

„Društveni mediji fundamentalno su pomjerili ambicije jedne generacije“, navela je Parker.

„Pozitivna reakcija drugih na ono što kažemo ili uradimo nas čini srećnim, a to je slučaj i kada dijelimo sadržaje preko interneta, brendovi na ovo odgovaraju tako što mladim potrošačima nude sadržaje koji podilaze njihovom egu i pomaže im da ostvare svoje lične ciljeve“, dodala je ona.

U godini u kojoj je reč „selfi“ uvrštena u Oksfordski rječnik, čak 45 odsto ispitanika kaže da dijeli svoje fotografije na mreži, što je postao najčešće šerovan sadržaj.

Zabrinutost za privatnost na mreži postepeno raste.

Prije pet godina, 61 odsto aktivnih internet korisnika bili su zabrinuti zbog iznošenja ličnih podataka na mreži. Danas, poslije skandala oko prisluškivanja i praćenja aktivnosti na internetu od strane obaveštajnih službi ili hakovanja privatnih fotografija koje se nalaze na „iCloud“,  taj strah ima dvije trećine ispitanika.

Ukupno 58 odsto ispitanika se slaže da bi voljeli da ostanu anonimni u svemu što rade na mreži, ali paradoksalno čak 47 odsto njih želi da ostanu anonimn a da istovremeno budu i poznati na mreži.

Globalno, 20 odsto ljudi misli da je društvena mreža dobro mjesto za razvoj biznisa. Tako su društveni mediji postali najbolje mjesto da se steknu poslovni kontakti, izgradi karijera, upoznaju novi ljudi.

Mnogi ispitanici na prvo mjesto svojih potreba stavljaju dostupnost WiFi mreže i pune baterije.

Izvor: Nezavisne novine