Kompanije Farmavit iz Ljubinja, Madi iz Tešnja, Kiko iz Bijeljine, Brovis iz Visokog, Poljovet iz Gradačca, Agromix iz Doboja, poljoprivredni proizvođač Zdravko Grozdanović iz Dervente, udruženje Zajednica živinara RS iz Srbca, Bios-S iz Srebrenice, Avis DM iz Srbca i Andrić Farm iz Pelagićeva dobitnici su bespovratnih sredstava za sektor peradarstva, a u sklopu projekta razvoja tržišne poljoprivrede (FARMA II), kojeg finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ambasada Švedske u BiH.

Od 82 prijave, koliko su ih primili, odabrano je 11 kompanija koja će dobiti sredstva.

– Ukupna investicija kroz podržane projekte iznosi 1,6 miliona KM, što uključuje udio USAID/Sweden FARMA II u iznosu od preko 600.000 KM, dok će aplikanti sami uložiti preko milion KM. Kroz projekt FARMA II identifikovali smo ovaj sektor kao sektor koji ima veliki potencijal za rast. Pred nama je još dosta posla, siguran sam da će ova saradnja doprinijeti rastu sektoru, ali i da on postane unosna djelatnost i za proizvođače i za prerađivače, kazao je Andrew Boegel, šef Ekonomskog odjela USAIDa BiH.

Kroz planirane projekte biće zaposleno 37 novih radnika, te će biti pružena direktna podrška za više od 30, a indirektno za više od 100 proizvođača u sektoru peradarstva. Dodijeljeni grantovi će se koristiti za potporu investicijama u svim fazama lanca vrijednosti od inkubatorskih stanica, preko opremanja, automatizacije i modernizacije farmskih objekata, pa do nabavke laboratorijske opreme i poboljšanja energetske učinkovitorsti. Većina grantova istovremeno je usmjerena i na povećanje higijene i kvaliteta krajnjih proizvoda.