Dugovanja ЈP „Vodovod“ Ljubinje prema dobavljačima, do 1. februara, iznosila su oko 300. 000 maraka. Najveći dio duga, 230.000, bio je prema Elektro – Hercegovini, koja je zbog toga tužila ovo preduzeće.Tužba je povučena, jer je postignut dogovor. Na sjednici Skupštine, donijeta je odluka da opština otplaćuje veći dio duga.

 

Opština Ljubinje, preuzela je 180.000 maraka duga, koji će reprogramom plaćati u narednih deset godina, dok je Vodovod uplatio 21.000.

 

Skupština je donijela takvu odluku da stanovništvo ne bi ostalo bez vode, jer u ovom preduzeću nisu ispoštovani reprogrami dugovanja potpisivani od 2005. Nadležni u opštini su dali rok od dva mjeseca Vodovodu, da riješi nagomilane probleme, jer smatraju da imaju sve uslove da pozitivno posluju. Ako se to ne desi, najavljuju i mogućnost formiranje novog preduzeća.

 

Vodovod Ljubinje, već godinama, posluje s gubicima. Ovo preduzeće, najviše je opterećeno dugovanjima. Reprogramom vraćaju stari dug za struju, u iznosu od 500 maraka mjesečno. Vodama Srpske, za vodoprivrednu naknadu duguju oko 60.000, Poštama 3.000 maraka. Problem su i nenaplativa potraživanja od oko 485.000. Servisirati i tekuće i stare obaveze, kažu jeste teško, posebno u zimskom periodu, kada su prihodi ovog preduća, ako je sto dostotna naplata 15–17.000 maraka.

 

Nadležni u opštini ističu da su preuzimanjem dugovanja, riješili probleme Vodovoda samo kratkoročno. Smatraju da oni nisu tehnički, jer voda stiže sa vrela Bregave, sa cjevovoda protoka 75 litara u sekundi, što ga čini jednim od boljih u BiH. Ključni problem je, tvrde, neadekvatna radna snaga, nepotizam i česta smjena rukovodećeg kadra.

 

– Mi smo njima dali rok od dva mjeseca. Napravili smo plan ili će sanirati ljudske odnose ili će se potruditi da rade ili ćemo mi nakon dva mjeseca formirati novo preduzeće a te ljude poslati kući i povjeriti nekom drugom upravljanje vodovodom, rekao je Vesko Budinčić, načelnik opštine Ljubinje.

 

Iz opštine su poručili, da ubuduće na ovakve stvari neće trošiti novac i sjednice. Najvažnije je da stanovnici Ljubinja imaju vodu, a to pravo im kažu, ne mogu uskratiti pojedinci.

Izvor: RTRS