Promovisan je četrnaesti broj Glasnika Ljubinja, jedine publikacije koja se redovno štampa u okviru nekog od opštinskih odbora Srpskog prosvjetno-kulturnog društva Prosvjeta u Republici Srpskoj.
Tematski i sadržajima, kao i prethodnih godina, Glasnik je naslonjen na dešavanja i istraživanja na području ljubinjske opštine.

Glasnik već četrnaest godina opstaje zahvaljujući entuzijazmu dokazanih pojedinaca iz oblasti književnosti, etnografije, istoriografije, a potiču iz Ljubinja. Iako teritorijalno malo, to područje je intelektualno, etnografski i istorijski izuzetno bogato.

Urednik Glasnika Rade Likić istakao je da se u Ljubinju brojni bave pisanjem, što je pogodovalo za literarni uspon, a najzaslužniji za to je Zoran Kozić, koji je pokrenuo mali Glasnik Prosvjete 2002. godine.

Posebno mjesto, nakon brojnih istraživanja, zauzimaju tekstovi o nepoznatim ili tek otkrivenim srednjovjekovnim ćirličnim natpisima. Period 15. vijeka, iz koga uglavnom potiču ti spomenici, ima posebnu važnost za ljubinjsko područje, a Glasnik ima zadatak da potencira te regionalne studije.

Istraživač srednjovjekovnih spomenika Goran Komar kaže da bez saradnje i punog uključivanja, kako to Ljubinjci čine, nema detaljnih uvida i konačnih mapiranja srednjovjekovnih spomenika Istočne Hercegovine.

Prozne tekstove i poeziju, za Glasnik redovno šalju Ljubinjci sa svih kontinenata, čime iskazuju ljubav prema rodnom kraju.

Likić je naglasio da je važno da se ti tekstovi odnose na Ljubinje i da su autori Ljubinjci.

Iako predstoji cijela godina do štampanja, već su sada, rekao je Likić, poznati neki naslovi za naredni, petnaesti broj.

 

Izvor: RTRS