U nekim krajevima je zovu kadulja, u Hercegovini pelin ili pelim (Salvia officinalis).

To je višegodišnja razgranata biljka iz familije usnatica. Nadzemni dio žalfije izraste svako proljeće iz korijena, koji je dobro razvijen i obično odolijeva suši. Iz korijena istjera po nekoliko strukova, što mnogo zavisi od vlage. U doba cvjetanja naraste do 60 cm. List žalfije je duguljast. Cvijetovi su lijepe plavo-ljubilčaste  boje, razvijaju se i cvjeta odozdo prema gore. Cijela biljka je vrlo aromatična i svojstvenog je mirisa.

Raširenost žalfije u kršu vrlo je velika, ima je u Crnoj Gori, Hercegovini, Dalmaciji, Istri…Najbogatija područja žalfijom su predjeli Trebinja, Bileće, Mostara i Nevesinja.

Žalfija je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka. Navode je svi antički medicinski pisci. Poznato je da je od sveg ljekovitog bilja Karlo Veliki najviše cijenio žalfiju. To se vidi i po onom njegovom strogom istorijskom zakonu, Kapitularima, u kojima veliki vladar naređuje svim državnim imanjima (a to su uglavnom bili manastiri) da moraju gajiti stotinak raznih vrsta ljekovitog bilja od kojih je na prvom mjestu bila žalfija.

DSC01935

Od žalfije se koristi isključivo list. Najljekovitiji list se dobija kad žalfija počne cvjetati, a to je najčešće u maju. List se bere, suši i čuva pažljivo. Glavni ljekoviti sastojak lista žalfije je isparljivo mirisno eterično ulje, koga ima od 1,5 do 2,5 %. Oporost i ljekovitost lista potiče od tanina. I gorke materije u žalfiji deluju ljekovito.

Žalfija ulazi u sastav velikog broja lijekova, koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kad nastanu upale, jer su to dobra i bezopasna sredstva koja jačaju sluzokožu (dejstvo tanina) i djeluju antiseptično (dejstvo eteričnog ulja).

Do otkrića antibiotika žalfiju su vijekovima upotrebljavali u obliku čaja protiv znojenja za oboljele od tubrekuloze, jer smanjuje lučenje znojnih žlijezda. Čaj i drugi lijekovi načinjeni od žalfije upotrebljavaju se i za jačanje organizma.

Važno je napomenuti da se žalfija, kao i ostalo ljekovito bilje treba konzumirati umjereno i isključivo uz kontrolu ljekara travara. Žalfijino eterično ulje ako se koristi u velikim količinama, može biti otrovno za organizam. Nikako ga ne smiju uzimati trudnice (potiče porod), te osobe koje boluju od epilepsije jer žalfija sadrži sastojak koji može potaknuti epileptični napad.

U našim krajevima vrlo je popularan i med od žalfije. On je žute boje, malo gorkog ali vrlo finog ukusa. Ubrajamo ga među najkvalitetnije vrste meda u našoj zemlji. Zbog svog ljekovitog dejstva ovaj med je vrlo tražen, ne samo u našim krajevima, već i u čitavom regionu, pa i šire.

Žalfija se mnogo bere u ljekovite svrhe. Tim se pčelarstvu nanosi i osjetljiva šteta, pa bi je trebalo brati u onim krajevima gdje se ne može iskoristiti kao pčelinja paša.

 

HP, februar 2014, Pripremila: Ivana P.