Krševita i sunčana Hercegovina oduvijek je bila poznata po svom aromatičnom i ljekovitom bilju. Da moramo biti zahvalni prirodi što je ovaj naš kraj podarila raznovrsnim biljnim vrstama podsjećamo i ovoga puta pišući o biljci koja je poznata i jako cijenjena od davnina, a raste kao korov, najviše na zapuštenim njivama. Riječ je o gospinoj travi ili kantarionu.

Kantarion ili gospina trava (Hypericum perforatum) veoma je cijenjena biljka zbog ljekovitosti po kojoj je poznata duže od dva milenijuma. To je prekrasna, dragocjena biljka bez koje je nezamisliv biljni svijet kakvim ga poznajemo. Sam naziv „gospina trava“ odmah nam govori da je ona tješiteljica, zaštitnica, ona koja stvara život i oživljuje. Ova biljka predstavlja čitav jedan divan svemir  čudesnih djelovanja koje su sve sažete tek u jednoj biljci. Doslovno nema niti jednog dijela ljudskog tijela, ali ni psihe gdje gospina trava neće pomoći.

Otac farmacije Paracelzijus veličao je moć ove biljke, ističući da njen cvijet „usred ljeta skuplja sunčeve zrake, da bi ih dao ljudima za vrijeme tmurnih mjeseci“. Kantarion se uzima u obliku tonika, čaja, ulja ili tinkture, a u novije vrijeme može da se nađe i u obliku kapsula, koje utiču na raspoloženje i poboljšavaju emocionalnu ravnotežu.

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do metar i cvjeta od maja do septembra. Raste po suvim brežuljcima, na osunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, krčevinama i rubovima šuma. Ljekoviti dio je cvijet i listovi koji se koriste za liječenje grčeva u trbuhu i želucu, bolesti pluća, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Posebno se preporučuje za liječenje nekontrolisanog mokrenja.

U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrijednost u liječenju posjekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana. Kožne promjene liječe se tako što se po njima maže ulje kantariona, ili se ozljeđeno mjesto oblaže čistom gazom ili čistim platnom natopljenim kantarionom. Izuzetno je djelotvoran i za jačanje kose, kao i za oporavljanje kose oštećene farbanjem.

Kantarion ili gospina trava najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije. Njeni blistavo žuti cvjetovi i simbolično predstavljaju moć sunca u tjeranju sila tame, a njeno antidepresivno dejstvo visoko je cenjeno i u konvencionalnoj medicini.  Pokazao se izuzetno uspješan u liječenju mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume. U Njemačkoj je kao lijek čak i zvanično odobren kod blagih i umjerenih depresija, a njegovu ljekovitost priznala je i Svjetska zdravstvena organizacija. Ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.

Kantarionovo ulje od davnina je poznato kao ulje koje se nanosi na sve rane. Pomaže kod opekotina prvog stepena, upale jajnika, vaginalnih infekcija, hemoroida, proširenih vena, čireva, ožiljaka, strija I akni. Odličan je izbor za masažu radi povoljnog djelovanja na cirkulaciju. Jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, mialgija, lumbaga i gihta.

Kantarionovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv strija i za perinealnu masažu. Trudnice ne smiju piti čaj od kantariona.

Kako napraviti kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje je jedno od rijetkih ulja koje se priprema sa svježim cvjetovima. Omjer je 100 grama cvjetova na litru ulja.

Priprema se u hladno prešanom kvalitetnom ulju, uglavnom maslinovom.

Ostavite svježe cvjetove da odstoje preko noći.

1.Stavite ih u prozirnu staklenu bocu i prelijte uljem

2.Prekrijte bocu  gazom i pričvrstite gumicom

3.Ostavite da stoji 40 dana na suncu, povremeno provjeravajte da li su svi cvjetovi u ulju

4.Četrdesetog dana dobro procijedite ulje i cvijeće kroz gazu, pritisnite cvjetove da puste svo ulje do kraja

5.Ulje čuvajte u čvrsto zatvorenim tamnim bocama

6.Nemojte držati ulje u frižideru

Kvalitetno kantarionovo ulje je tamno crvene boje koja čak vuče na ljubičasto.

Pripremila: Dajana R.