Nakon molebana koji je služen u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, ulicama je prošla litija koju je predvodilo sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve .

Protojerej-stavrofor Slobodan Јokić, arhijerejski namjesnik nikšićki, poručio je na gradskom Trgu da je Nikšić grad koji nikada nije povio glavu, nikada nije pao i izdao, nikada se nije umorio, bojao, niti se predao i odustao.

– Ovaj grad je uvijek bio i danas jeste slobodan – dodao je protojerej-stavrofor Јokić.

Prema njegovim riječima, Nikšić je grad uzdignute glave, čista obraza i nasmijana lica, grad Svetog Vasilija Ostroškog.

– I ovaj glas iz našeg grada odjekuje ovom zemljom, vaseljenom, tim glasom se prolamaju nebesa jer taj glas jasno govori „Ne damo svetinje!“ – poručio je sveštenik Јokić.

Protojerej-stavrofor pozvao je narod da se uzdigne iznad ličnih, stranačkih i nacionalnih podjela i razmirica, jer kako je rekao, Gospod nije u buri, žestini i svađi, već u jedinstvu, slozi, radosti i ljubavi.

– Da svi zajedno, bez razlike kažemo da ne damo svetinje, jer u njima je naše biće. Zato ova žrtva neće i ne smije propasti već će živjeti i svjedočiti pred našim precima i potomcima da smo bili na putu istine i pravde – poručio je sveštenik Јokić.

Novi moleban i litija biće održani u subotu, 18. januara, jer, kako je rečeno, veliki broj vjernika slavi Svetog Јovana, dok je u nedjelju, 19. januara, u 13.00 časova na jezeru Krupac plivanje za Časni krst.

I hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras je bio prepun, a više od 20.000 vjernika sa platoa Hrama krenulo je u molitveni hod.
Litija u Podgorici (Foto: Sputnik / Nebojša Popović) -

Večerašnju litiju sa ikonama i crkvenim barjacima predvodio je arhimandrit Ilarion (Lupulović), arhijerejski zamjenik episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

Prvi put se bezakonje gonjenja Crkve i otimanja hramova pretvara u zakon, što je veliki zločin, rekao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije večeras u Tivtu, gdje se na molebanu u Crkvi Svetog Save sabralo više hiljada vjernika iz Boke Kotorske.
Mitropolit Amfilohije - Foto: SRNA

– Čak se ni bezbožnici poslije Drugog svjetskog rata nisu usudili da ovo čine. I kada su bile okupacije i činjeni mnogi zločini prihvatano je da je u imenu Božijem sud i pravda i nije pozivano na skrnavljenje i otimanje svetinja – istakao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit, tokom čijeg govora je vjerni narod klicao „Ne damo svetinje!“, rekao je da ovo bezakonje unižava sve koji vjeruju.

– Sva Crkva Božija Istoka i Zapada je protiv ovog bezakonja. Tražimo da nas vlast oslobodi ovog bogoubilačkog i bratoubilačkog zakona – poručio je mitropolit crnogorsko-primorski pred polazak litije.

Mitropolit Amfilohije podsjetio je vjernike da se večeras nalaze pored Miholjske Prevlake, gdje je Sveti Sava postavio prvog episkopa zetskog, te da spaljene Savine mošti svjedoče da je ono što je Božije vječno i nerazorivo.

 

Izvor: Srna / RTRS