Broj osoba sa anksioznošću je u porastu, i ovo mentalno pitanje više ne bi trebalo ignorisati. S druge strane, mnogo ljudi svakodnevno ima glavobolje! Ulje lavande je jedina sličnost između ove dvije stvari. Može se koristiti za liječenje oba stanja, a za razliku od konvencionalnih lijekova, ulje lavande je sigurno i efikasno.

Postoji toliko mnogo načina za ublažavanje anksioznosti i glavobolje, ali ulje od lavande je najbolje od svih.

Dodaj malo ulja lavande u svoju limunadu da iskoristiš većinu njegovih prednosti. Lavanda je ljekovita biljka koja umiruje i optimizira čula. Možes koristiti eterično ulje ili cvijeće – oboje rade sjajn posao.

Eterično ulje lavande je jedno od najmoćnijih ulja kada je u pitanju poboljšanje zdravlja i opšteg blagostanja. Istovremeno je nježno i efikasno. Potrudi se da ga uvijek imaš kod kuće.

Eterično ulje lavande ima kompleksnu strukturu koja se sastoji od 150 aktivnih supstanci. To je ono što ga čini tako efikasnim u liječenju brojnih bolesti. Evo nekih efekata koje ulje lavande pruža kada se koristi redovno: protivupalno, anti-gljivično djelovanje, antidepresivno, antiseptičko, antibakterijsko djelovanje, antimikrobno, antispazmično, za detoksikaciju.

Limunada sa lavandom

Sastojci:

  • 1 šolja meda
  • 5 šolja filtrirane vode
  • ¼ šolje osušene lavande
  • 6 limuna, oguliti i iscijediti

Postupak:

Prokuhati pola vode i skloniti lonac sa vatre. Dodati sušeno cvijeće lavande i ostaviti potopljeno 20 minuta, da se ohladi na sobnoj temperaturi. Procijediti i zasladiti medom. Dodati limunov sok i ostatak vode. Ponovo promiješati i čuvati u frižideru.

Izvor: ultra.ba