Trebinjac Lazar Aćimović jedan je od najmlađih vinara u Bosni i Hercegovini. Iako relatvno mlada vinarija, vinarija Aćimović bilježi brojne uspjehe. Tako je bilo i na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu, u sklopu koga se održao „BeoWine Challenge Cup“, na kome je veliku zlatnu medalju osvojio šardone (Chardonnay) upravo vinarije Aćimović.

Kakve utiske nosiš sa ovog sajma i koliko je, prema tvom mišljenju, bitno posjećivati ovakve manifestacije?

Ovi sajmovi su za našu vinariju relativno nova, ali jako dobra stvar, naročito poslije ove nagrade. Jako je velika potražnja za našim vinima, posebno za autohtonim sortama- vrancem i žilavkom. Veliki broj posjetilaca sajma je dolazio na štand samo da proba nagrađeno vino. Ovakve manifestacije su idealna prilika za  promovisanje proizvoda, proširivanje mreže kontakata i poznanstava i sticanje novih iskustava.

Čime se sve podrum Aćimović predstavio na ovogodišnjem sajmu vina?

Ove godine predstavili smo se sa svim vinima koja imamo u proizvodnji, a to su tri etikete: dvije autohtone sorte žilavka i vranac i jedna francuska sorta šardone. Na ovom sajmu smo dobili dvije srebrne medalje za vranac i žilavku, a za šardone smo dobili zlatnu medalju, koja je bila šampion bijelih vina. Pored mog vina, bile su još četiri zlatne medalje, međutim moja je bila najveća i šampion svih bijelih vina sajma. Konkurencija je bila jaka- 145 vinarija i 800 vina.

Na koja priznanja si najviše ponosan?

Mi kao vinarija nemamo dugu istoriju izlaganja i takmičenja. Ovo nam je drugi put da izlažemo vina na jednom sajmu koji u svojoj organizaciji ima takmičenje vina. Na istom takmičenju smo izlagali prošle godine i tada smo osvojili sa istim vinima, samo iz 2016. godine, tri srebrne medalje. Ove godine, vranac i žilavka su ponovili to srebro, samo ovaj put vina iz 2017. godine, dok je šardone napravio izuzetan uspjeh osvojivši zlatnu medalju, tako da nam je to za sada najveći uspjeh.

Kad si se počeo baviti vinarstvom i kako su izgledali tvoji počeci?

Vinarstvom sam se počeo baviti 2014. godine, kad sam pravio vino sorte šardone za svoj diplomski rad. Završio sam Poljoprivredni fakultet u Banja Luci, smjer za proizvodnju vina i vinogradarstvo, i logičan slijed je bio da se nastavim baviti proizvodnjom vina. Iako je ta 2014. bila loša godina za vina, uz svoje znanje i pomoć kolega, kojima se ovim putem zahvaljujem, na prvom mjestu Draganu Anđeliću iz vinarije Anđelić, napravio sam dobar šardone i poslije toga sam se nastavio baviti vinarstvom i vinogradarstvom.

Koja vina su u ponudi tvoje vinarije?

U ponudi su dvije autohtone sorte- žilavka i vranac i šardone. Prošle godine sam pravio i merlo i kaberne, ali oni još nisu u prodaji, a ove godine planiram da pravim i roze vina.

Da li planiraš da proizvodnju zadržiš u okvirima naše države ili u planu imaš i izvoz vina?

Što se tiče prodaje, ona je za sada bazirana u BiH. Najviše mojih vina se proda u Hercegovini, Banja Luci i Bijeljini. Ne planiram puno da širim proizvodnju, zato što kad se pređe u neke velike količine, ne mogu ja sam da radim, već će mi trebati pomoćno osoblje, a bojim se da bi se tada izgubio kvalitet.

 

I.D. / HP, mart 2018.