Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u saradnji sa partnerima Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske već tri godine implementira u Bosni i Hercegovini projekat ”Zeleni ekonomski razvoj”. 

Kako bi se značaj energijske efikasnosti približio djeci i mladima i kako bi se mališani od najranijeg djetinjstva upoznali sa pametnim načinima upotrebe energije, u sklopu projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”, UNDP u saradnji sa partnerima projekta organizuje edukativne i zabavne događaje ”Lajk za pametnu energiju” širom Bosne i Hercegovine.

Zaštitno lice kampanje, profesor Atom posjetio je Nevesinje, u kojem je brojnim posjetiocima dijelio korisne savjete o različitim načinima pametne uštede energije i njenom velikom značaju za cijelu planetu. Osim edukativnog dijela programa, najmlađi posjetioci su u kvizu ”Znanjomat” osvajali poklone, a imali su priliku probati ”pametno biciklo” koje proizvodi električnu energiju.

Edukativno-zabavnim događajima pod sloganom ‘Lajk za pametnu energiju’, kao i interaktivnim kvizovima znanja, igricama i nagradnim igrama, nastoji se informisati javnost, prvenstveno djeca i mladi o energijskoj efikasnosti, održivosti i zaštiti životne sredine. Zajedničkim snagama se može doprinijeti dugoročnoj štednji energije, očuvanju okoline i boljoj budućnosti za sve građane BiH.

U okviru projekta, tokom ove godine, mjere energijske efikasnosti provodiće se se na više od 40 javnih objekata u BiH, čime će se doprinijeti smanjenju trošenja javnih budžeta na zagrijavanje objekata, smanjiti emisije CO2 i poboljšati komfor korisnika objekata.

Projekat ”Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj uspostavljanje energetskog menadžmenta u javnim objektima u BiH, te smanjenje trošenja javnih budžeta na potrošnju energije i vode, omogućavanje povoljnih uslova za ulaganje u infrastrukturne mjere energijske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“. Sve zajedno će omogućiti povoljne uslove za ulaganja u projekte energijske efikasnosti.

Izvor: Radio Nevesinje