Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ у сарадњи са партнерима Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, Шведском амбасадом у БиХ, Фондом за заштиту околиша Федерације БиХ и Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске већ три године имплементира у Босни и Херцеговини пројекат ”Зелени економски развој”. 

Како би се значај енергијске ефикасности приближио дјеци и младима и како би се малишани од најранијег дјетињства упознали са паметним начинима употребе енергије, у склопу пројекта ”Зелени економски развој”, УНДП у сарадњи са партнерима пројекта организује едукативне и забавне догађаје ”Лајк за паметну енергију” широм Босне и Херцеговине.

Заштитно лице кампање, професор Атом посјетио је Невесиње, у којем је бројним посјетиоцима дијелио корисне савјете о различитим начинима паметне уштеде енергије и њеном великом значају за цијелу планету. Осим едукативног дијела програма, најмлађи посјетиоци су у квизу ”Знањомат” освајали поклоне, а имали су прилику пробати ”паметно бицикло” које производи електричну енергију.

Едукативно-забавним догађајима под слоганом ‘Лајк за паметну енергију’, као и интерактивним квизовима знања, игрицама и наградним играма, настоји се информисати јавност, првенствено дјеца и млади о енергијској ефикасности, одрживости и заштити животне средине. Заједничким снагама се може допринијети дугорочној штедњи енергије, очувању околине и бољој будућности за све грађане БиХ.

У оквиру пројекта, током ове године, мјере енергијске ефикасности проводиће се се на више од 40 јавних објеката у БиХ, чиме ће се допринијети смањењу трошења јавних буџета на загријавање објеката, смањити емисије ЦО2 и побољшати комфор корисника објеката.

Пројекат ”Зелени економски развој” има за циљ успостављање енергетског менаџмента у јавним објектима у БиХ, те смањење трошења јавних буџета на потрошњу енергије и воде, омогућавање повољних услова за улагање у инфраструктурне мјере енергијске ефикасности, уз истовремено стварање „зелених радних мјеста“. Све заједно ће омогућити повољне услове за улагања у пројекте енергијске ефикасности.

Извор: Радио Невесиње