Probuditi interesovanje kod ljudi za čitanje knjiga, te promovisati srpski jezik i ćirilično pismo cilj je kampanjeČitajmo zajedno”, koja u Republici Srpskoj počinje od ponedjeljka, 23. oktobra.

“Čitaoci koji kupe jednu od knjiga iz odabranih edicija Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo istovremeno kupuju i knjigu za jednu od biblioteka, jer će tu drugu platiti Ministarstvo”, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević novinarima u Banjaluci.

Malešević ističe da će kampanja doprinijeti da se obogate fondovi biblioteka, naročito u nerazvijenim opštinama, koje nemaju uslove da obnavljaju i kupuju nove naslove.

On je dodao da je ovo prva kampanja koja će otvoriti novi pristup angažovanja Ministarstva u promociji i popularizaciji kulture i uključivanja građana u kreiranje i širenje kulture.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Rade Ristović kaže da je akcija humanog karaktera, te da će Zavod obezbijediti i određene popuste za kupovinu ovih knjiga.

“Svaka knjiga kupljena u okviru kampanje u svih 18 naših maloprodajnih objekata biće zabilježena i dostavljena Ministarstvu, te ćemo dati dio popusta”, rekao je Ristović.

 

Pogledajte neke od knjiga u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo: 

Obimom nevelik ali temom značajan roman o našoj prošlosti i sadašnjosti. Priča iz usta duše nekoliko generacija jedne porodice, koju je „onaj” rat počeo da rastače, a ovaj dovršio svjedočenjem takozvanog „zaštićenog svjedoka” u haškim sudskim klupama.

 

Prozna poema o ljudima i životinjama, rodnom kraju i mladosti, neraskidivoj vezi prirode i čovjeka. Kratka i jasna rečenica, predivne slike divljine i pitomine.

 

 

Pet antologijskih pripovjedaka L. Lazarevića, srpskog književnika druge polovine 19. vijeka, pet proznih remek-djela srpskog realizma.

 

 

Roman o vremenu nevremena pisan sa distance o onome što se u posljednjoj deceniji u Sarajevu događalo, Sarajevu koje, kako sam autor kaže, nije ono što je nekad bilo, niti je tamo gdje je nekad bilo. Radnja se odvija od poratnih godina onog drugog svjetskog krvoprolića do poratnih dana ovog posljednjeg, u gradu koji je postao masovna grobnica mnogih njegovih stanovnika.

 

Priča o srpskom usudu i srpskom stradanju u 20. vijeku kroz slike Sarajeva u najtežim ratnim vremenima, od turskog do austrougarskog i njemačkog (ne)vremena. Akcenat je na uticaju Zapada na sva istorijska, politička i druga dešavanja na prostoru Sarajeva, BiH i cijelog južnoslovenskog prostora.

 

Sve pjesme u ovoj knjizi realizovane su u vezanom rimovanom stihu. Ovim pjesmama poetizuje se varljivost čovjekove sreće koja uvijek zasvijetli u čovjekovoj duši, kao trećem oku koje nepogrešivo gleda i vidi.

 

 

Dvanaest kratkih priča o ljubavi, koja se događa na svakom koraku, na sva kom mjestu, u svim prilikama i okolnostima.

 

 

 

Zuković je u ovoj knjizi napravio najstrožiji reprezentativni izbor narodne lirike. Pjesme su grupisane u cikluse po vremenskim razdobljima, po ličnostima i istorijskim događajima.

 

 

Ženidba Maksima Crnojevića je jedna od najljepših i najpoznatijih srpskih epskih narodnih pjesama koja vijekovima zaokuplja i čitaoce i slušaoce i književnike.

 

 

Zbirka kratkih priča Radmile Popović je spoj stvaralačke raznolikosti i po temama i po likovima. Ovo je moderno prozno štivo, snažne provokativnosti.

 

 

On je napomenuo da će možda i najveću korist imati biblioteke u nerazvijenim opštinama čiji će fond biti znatno obogaćen na ovaj način, te pozvao sve građane da podrže ovu kampanju.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je Zavod izabran kao partner Ministarstva u ovoj akciji jer ima najrazvijeniju distributivnu mrežu u Srpskoj, kako bi svim građanima bilo omogućeno da učestvuju u akciji.

Kampanju, koja će trajati do kraja oktobra, organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, u nastojanju da se poveća broj čitalaca u Republici Srpskoj, ali i promovišu domaći autori i izdavači.

 

Izvor: atvbl.com