Новоизабрани начелник општине Љубиње, Дарко Крунић, каже да ће први кораци у његовом мандату бити „отварање општине“ и успостављање сарадње са институцијама Републике Српске, од којих очекује помоћ у рјешавању многобројних проблема, међу којима је приоритет – инфраструктура, преноси агенција Срна.

hp-media-group-logo
Крунић, који је кадар ДНС-а, рекао је у интервјуу Срни да је након 16 година владавине СДС-а дошло вријеме да се неке ствари помјере „са мртве тачке“, да Љубиње изађе из учмалости, да се крене једним позитивним правцем који би ову малу херцеговачку општину комуникацијски отворио према сусједним локалним заједницама.

Он је оцијенио да је потребно да се створе бар минимални услови како млади, након завршетка средње школе, не би одлазили „трбухом за крухом“, већ остајали на својим огњиштима.

Свјестан да ова изразито неразвијена општина нема довољно новца за све што би се могло и требало урадити, Крунић велику наду полаже у институције Републике Српске, али и међународне.

„Након преузимања власти још смо у фази упознавања са ситуацијом у општини, али и у општинској каси. Оно што је уочљиво јесте да су основни проблеми инфраструктурне природе – у љетњим мјесецима немамо уредно снабдијевање водом, немамо резервни вод за напајање електричном енергијом, путна комуникација је у лошем стању, а и многе друге ствари не функционишу“, каже Крунић.

Општина нема много новца за инвестирање, истиче он, због чега ће приступити преговорима са потенцијалним инвеститорима. Крунић наглашава да нису губили вријеме, те да су већ припремили пројекте које ће кандидовати према међународним институцијама, уз учешће општине од 15 до 20 одсто средстава.

„Влада Републике Српске нам је обећала помоћ за реализацију инфраструктурних пројеката, што ће нам много значити“, навео је Крунић у интервјуу Срни, истичући да је неопходна и реконструкција пута Љубиње-Столац и Љубиње-Требиње.

Он каже да општина има будућност када је ријеч о развоју пољопривреде, али да су потребна и улагања, изражавајући наду да ће бити завршен пројекат наводњавања, који је почео изградњом базена који се мора повезати са пољима.

Крунић је навео да општина Љубиње, као и друге локалне заједнице у Српској, има проблема са значајним бројем незапослених лица, те најављује да ће општина идвојити средства за самозапошљавање.

„Недавно је у Љубињу отворена дестилерија за прераду смиља која би требало да запосли тридесетак људи, а предност овог пројекта је што ће се кроз кооперантске уговоре о откупу створити могућност самозапошљавања више произвођача из ове општине“, истакао је Крунић.

 

Извор: Срна