Temperature su stigle do tridesetog podioka i vrijeme je da se traže ljetna osvježenja. Blizina mora je jedno od blagodeti Hercegovine, ali pooštrena kontrola na granicama posebno na onoj sa Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom pravi probleme našim građanima i turistima koji iz BiH polaze put jadranskih plaža.

 

Naslovna fotografija napravljena je juče na graničnom prelazu Ivanica, gdje je već od jutarnjih časova bila velika gužva. Čekalo se oko sat vremena, a što je najzanimljivije gužva nije jenjavala kako je dan odmicao, pa se i u 16 časova čekalo oko 45 minuta.

“ Svake godine vas sve više dolazi na kupanje“, kroz osmjeh nam je rekao hrvatski policajac na granici. “ Ovako je od devet sati jutros. Mi samo radimo svoj posao sa preporukama koje imamo, možda smo čak i previše tolerantni. Jednostavno veliki je promet“, odgovorio je ljubazno na naše pitanje zašto se ovako dugo čeka.

Činjenica da je na većini frekventnijih graničnih prelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske slična situacija u ljetnim mjesecima. Za očekivati je da će se situacija mijenjati na gore kako sezona bude odmicala, jer preporuke koje imaju služenici na granicama Hrvatske, pooštrene poslije ulaska u Evropsku uniju i naknadnim predostrožnim mjerama uslijed povećanja rizika od terorizma, zasigurno se neće mijenjati. Jednostavno kontroliše se svaki pasoš, očitava kroz skener a ove godine je povećana i kontrola vozačkih dozvola, tako da u set dokumenata na granici unaprijed možete pripremiti i vašu vozačku dozvolu. Nema kontrole novčanih sredstava koja je bila aktuelna nekoliko godina unazad, ali protok vozila usporavaju i kontrole hrvatskih državljana koje carinici i policija provjeravaju zbog unosa akciznih roba i kupovine robe u BiH uz povrat PDV-a.

Kada se sve uzme u obzir teško je očekivati da će granica postati poroznija pa se nameće pitanje vrijedi li npr. iz Trebinja tridesetak kilometara do najbližih hrvatskih plaža putovati sat i po ili dva? Možete se nadati da nećete „zakačiti“ gužvu, ali to je uvijek kockanje ukoliko ne krenete rano ujutru ili se zadovoljite kasnim poslijepodnevnim kupanjem. Činjenica je da je iz pravca Trebinja trenutno najfrekventiji pravac upravo ovaj preko Ivanice do dubrovačke rivijere, ali on nije i jedini način da se okupate u Jadranu.

GUZVA Granica 2Juče na GP Ivanica

Svakako je pravac za Herceg Novi najjednostavnija alternativa. Ovaj nekada najfrekventniji put za dnevne izlete Trebinjaca i ostatka istočne Hercegovine godinama gubi na značaju. Nesvakidašnji primjer naplaćivanja putarine (3 evra za dvadesetak kilometara samo solidnog regionalnog puta kroz crnogorsku teritoriju) i nesposobnost ili nezainteresovanost lokalnih vlasti Trebinja i Herceg-Novog da bar stanovništvo susjednih pograničnih opština rasterete ovog danka učinili su da se sve manje lokalnog stanovništva odlučuje za dnevne izlete do Boko-Kotorske rivijere. Ukoliko vam 6 evra nije mnogo, sigurno je da ćete ovim putem najbrže doći do plaže. Iz Trebinja ste, sa prosječnim zaustavljanjem na granici, u Meljinama za oko 45 minuta.

Izgradnjom puta Vilusi – Morinj (koji je jedna od najboljih dionica regionalnog puta u regiji) otvara se mogućnost i za putovanje do mora ovom maršutom. Iz Trebinja do Morinja (nadomak Risna) putovaćete 66 kilometara, nešto više od jednog časa i nebiste trebali imati značajnije zadržavanje na granici. Ovaj pravac je interesantan i zbog činjenice da vožnju po mnogo boljoj dionici nećete morati platiti. Ako ukalkulišete trošak goriva za oko 25 kilometara duže putovanje u jednom pravcu, svakako ste na dobitku. Jedina mana je što plaže na ovom dijelu Boko-kotorskog zaliva nisu toliko atraktivne. Ukoliko vam je odredište Kotor i njegova okolina ovaj put je svakako najbolji izbor. Ako putujete iz Bileće ili Gacka ovo je i najbrži put do Jadranskog mora.

Zanimljiv pravac do Jadrana vodi i kroz Popovo polje preko Ravnog i graničnog prelaza Čepikuće do Slanog. Razdaljina iz Trebinja do Slanog ovim putem je nešto više od 70 kilometara, pa ako ukalkulišete zadržavanja na Ivanici dođete do proste računice da ćete na hrvatsko primorje brže stići ovim putem. Slano je od Dubrovnika udaljeno 35 kilometara i mogu se pronaći sasvim pristojne plaže u okolini. Ovaj granični prelaz često koriste turisti iz unutrašnjosti koji putuju na dubrovačku rivijeru kao i stanovnici Ljubinja koji prave dnevne izlete do mora. Na njemu obično nema zadržavanja.

Ukoliko vas mnogo nervira da na more putujete preko granice i želite ugođaj kao u bivšoj Jugoslaviji kada do plaža nije bilo carinskih barijera možete da organizujete dnevni izlet do Neuma. Do jedinog BH grada na Jadranu iz Trebinja najbrže ćete stići putem kroz Popovo polje do Ravnog, pa dalje odličnom novom dionicom puta do sela Trnčina, te desetak kilometara uskim asfaltnim putem (štrekom) do sela Hodova. U Hodovu se spajate na put Čapljina/Stolac – Neum, preko Svitave. Iz Trebinja do Neuma ovim pravcem razdaljina je 90 kilometara i stići ćete za oko sat i po umjerene vožnje. Granica nema a uz put možete pogledati i akumulaciju HE Svitava u kojoj nestaje riječni tok Trebišnjice. Što se tiče plaža u Neumu teško da ćete se pretjerano oduševiti upoređujući ih sa većinom crnogorskih ili hrvatskih (izuzev četiri hotelske plaže na kojima je obično velika gužva), ali kao promjena može dobro doći.

 

Sve u svemu ljeto je pred nama, a kojim god putem da se odlučite putovati mi vam želimo ugodan i prijatan boravak. Ako ste ljubitelj odmora na plaži vrijedi se potruditi, a ako još želite unijeti malo promjene u ljetne dane mi vam preporučujemo da probate sve ponuđene opcije.

Javite nam kakvi su vaši utisci.

 

 

Bojan Sulaver, Hercegovina Promo, jun 2015.