Sajam automobila i motocikala otvoren je juče u Beogradu, a na najvećoj manifestaciji tog tipa u regionu učestvuje više od 300 izlagača iz 20 zemalja.

 

 

Generalni direktor Beogradskog sajma Danka Selić je rekla da je prethodni sajam održan pod motom „Mesto na kome muškarci plaču“ i da se zato ovogodišnji održava pod sloganom „Šta je to što žene čini srećnim“. U Beogradskom sajmu ističu da interesovanje izlagača i gostiju nagovještava možda i rekordan broj posjetilaca od oko 140.000.

Uz rekordan broj automobilskih brendova, uključujući i najekskluzivnije iz premijum segmenta, posjetioci će biti počašćeni i brojnim premijerama. Među njima su evropska postpremijera novog „mercedesa E klase“, „reno megan“, „reno talisman“, „ford mustang“, „opel astra“, „audi Q7“ i „A4“, „BMW X1“, „mazda MX-5“, „fijat tipo“, „KIA sportidž“, „tojota prijus“ i potpuno novi i tehnološki vjerovatno najnapredniji automobil koji se ikada pojavio na Beogradskom sajmu sa pogonom na vodonik „tojota mirai“. Premijerno će biti predstavljen i novi „bentli“. U moto-segmentu zastupljeni su svi najvažniji proizvođači uključujući i najnovije modele povratnika na sajam kao što su „Dukati“, „Kavasaki“ i „Kimko“.

Akcenat velikog dijela sajamskih postavki je na novim konceptima u oblasti alternativnih, hibridnih i elektropogona, ali i bezbjednosnih rješenja. Posebna atrakcija biće automobil „sirma“ – koncept sportskog automobila budućnosti na hibridni pogon napravljen u Evropskom institutu za dizajn u Torinu u jednom jedinom primjerku.

Automobili se mogu kupiti po cijenama u rasponu od nešto manje od 8.000 do nekoliko stotina hiljada evra, a samo što je postavljen na štand prodat je legendarni „mustang“.

Otvarajući sajam ministar privrede Srbije Željko Sertić rekao je da je Vlada obezbijedila otvaranje 10.000 novih radnih mjesta u auto-industriji u naredne dvije godine.

– Prošle godine je prvi put od 2008. došlo do rasta prodaje novih automobila i da je prodato više od 20.000 primeraka.

To je dobar signal za srpsko tržište automobila i auto-industriju. Samo kragujevački „Fijat“ lane je ostvario izvoz vredan 1,2 milijarde evra i bio najveći srpski izvoznik. Kompanija „Tigar tajers“ imala je prošle godine izvoz veći od 300 miliona evra i bila na trećem mestu najvećih srpskih izvoznika – istakao je Sertić i dodao da je to rezultat reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

Sajam će biti otvoren do 23. marta od deset do 20 časova.

01

Sajam u brojkama

300 izlagača predstavlja asortiman

20 zemalja zastupljeno na sajmu

35 automobilskih brendova

30 moto-brendova

10 brendova privrednih vozila

11 brendova u moto-segmentu

140.000 očekivani broj posjetilaca

Izvor: Glas Srpske, Foto: mondo.rs