Vlada RS dala je saglasnost bolnici Nevesinje za zaduženje u iznosu od 1,1 milion maraka, a tim kreditom izmiriće dio obaveza prema dobavljačima, dugovanja za poreze i doprinose i nabaviti neophodnu medicinsku opremu.

 

 

Navedeno je to u odluci objavljenoj u „Službenom glasniku RS“, gdje stoji da će ovaj kredit biti po osnovu kreditne linije Fonda za razvoj i zapošljavanje, kojim upravlja Investiciono-razvojna banka RS.

Direktor bolnice Nevesinje Velibor Milivojević kaže da je riječ o zaduženju na vremenski period od pet godina, i da će tim kreditom uspjeti riješiti dugovanja.

–  Mislim da ćemo trenutno dospjele obaveze u cjelosti izmiriti zahvaljujući ovom kreditu. Dio novca će biti uplaćen za neizmirene poreze i doprinose, a ostalo da bismo izmirili dugove prema dobavljačima i nabavili opremu koja nam nedostaje – istakao je Milivojević, koji nije precizirao kolika su ukupna dugovanja te zdravstvene ustanove, koja  ima 71 radnika.

Ipak, i pored dugova sa kojima kuburi kao i mnoge zdravstvene ustanove u Srpskoj, bolnica u Nevesinju uvodi nove metode liječenja.

Prvi put u BiH u njoj je prošle godine urađena složena operacija jednjaka, što ukazuje da će uskoro ova zdravstvena ustanova, uz domaće i poznate ljekare iz Beograda, postati prepoznatljiv zdravstveni centar.

Bolnica u Nevesinju otvorena je u oktobru 2014. godine s ciljem da narodu Nevesinja, Hercegovine i okruženja obezbijedi adekvatnu i vrhunsku medicinsku uslugu.

Sa 51 krevetom i površinom od 3.600 kvadratnih metara, ali i sa savremenom medicinskom opremom, specijalizovana je za dijagnostiku, hirurgiju i najkomplikovanije operativne zahvate.

Gradnja bolnice počela je 2001. godine, kada je novac za ovaj projekat obezbijedila fondacija „Mihajlo Labalo“, ali je poslije smrti Labala 2007. bio doveden u pitanje završetak objekta jer su nedostajala znatna sredstva. Projekat je nastavljen zahvaljujući predsjedniku RS Miloradu Dodiku koji je podržao ideju da u Nevesinju bude izgrađen takav zdravstveni centar, te entuzijazmu i angažovanju doktora Predraga Peška i zalaganjima vladike Grigorija.

Poreska uprava

Prema posljednjim podacima Poreske uprave Republike Srpske, bolnica Nevesinje je 30. novembra 2015. godine imala neizmirene obaveze u iznosu od 395.982 marke.

Izvor: Glas Srpske