Kao da su Grci, Rimljani i naši bliži preci imali više informacija od nas o tome koliko je dobra dunja. Potiče sa Kavkaza, domaći teren su joj Azija i Evropa, ali je osvojila i Novi Svijet.

 

Od davnina je poznata kao simbol sreće, ljubavi, plodnosti, pameti, ljepote, neprolaznosti. Uzgoj dunje počeo je jako rano, neki kažu i prije jabuke.

Jabuka ju je, međutim, pretekla zahvaljujući svom atraktivnijem ukusu. Ima malo kalorija i masti, a više ugljenih hidrata, dijetnih vlakana i nešto proteina.

U sastavu dunje ima pektina, što je pored fantastične arome čini idealnom voćkom za marmeladu, jer joj daje želatinoznu komponentu. Uostalom, riječ marmelada i potiče od portugalskog naziva za dunju – marmelo.

Spisak vitamina i minerala nije beskrajan, ali ono što vam dunja ponudi traje znatno duže nego kod drugih voćki.

Vitamini: C, karotin (provitamin A), B1, B2, B3 (niacin)

Minerali: bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, sumpor, hlor.

Još jedna komponenta – tanin, plus sluz, dobri su za rad crijeva i sprječavanje infektivnih bolesti. Zbog oporog ukusa i tvrdoće teže ih je jesti sirove, ali su veoma ukusne kuhane, pečene, kao kompot, marmelada, voćne kašice.

Ako negdje budete u prilici, probajte sir od dunja, kitnikes – ne uklapa se baš u standarde zdravije hrane, ali ga je šteta propustiti.

Pire od dunja se služi uz meso, kao odlična kontrateža po sastavu, a ulazi i u sastav nekih slanih orijentalnih jela. Pečena ili kuhana – pogodna je kod upale želudačne i crijevne sluzokože, kao i za liječenje anemije.

Kod dunje su ljekovite i sjemenke: sadržie15 odsto ulja koje je blagotvorno za ublaživanje rana od dugog ležanja i vitamin B17 (amigdalin) koji ima antikancerogeno dejstvo.

Čaj od cvjetova se u narodnoj medicini koristi za umirivanje kašlja. Istovremeno je domaća i egzotična; ubrajamo je u naše tradicionalno voće, ali je rijetko vidimo.

Ako dođete do dunje, nemojte da je zaobiđete. Baš je takva kakva izgleda – spoljašnošću nenametljiva, mirisom pokreće dobre emocije, a svojom suštinom daje organizmu značajnu podršku.

Izvor: radiosarajevo.ba