Вечерас је у Спортској дворани „Милош Мрдић“ одиграна заостала утакмица 10. кола Првенства БиХ у кошарци у којој су кошаркаши Леотара били бољи од мостарског Зрињског резлтатом 78:59, по четвртинама (17-9, 20-13, 24-17, 17-20).

Утакмица је почела нешто боље за домаћина који прије свега сјајном игром у одбрани долазe до нешто веће предности. На самом старту кошаркаши Зрињског нису могли да постигну кош , па је њихов тренер Влашић врло рано тражио тајм-аут.

Из овог се није изродило ништа добро за гостујућу екипу будући да прво Нинковић погађа за 2 поена а потом и Фекете остварује сјајан продор након којег реализује и додатно бацање, што Леотар доводи у поприлично велико вођство од 11:2.
Наставило се у овоме ритму, након неколико неефикасних напада гостјиу Пелкић постиже тројку и Леотар одлази на великих +12. Гости се пред крај прве четвртине успјевају стабилизовати што им доноси резултат и пристојних 17:9.
На почетку друге четврине гости постижу тројку ,а потом је усљиедила сјајна акција кошаркаша домаће екипе, Радмиловић успјева закуцати послије сјајне асистенције Стефана Фекетеа.

Исти кошаркаш и у наредном нападу пресјеца лопту и сам поентира, Леотар поново одлази на +9, а резултат је 25-16. Нинковић је у прве двије четвртине успио постићи чак 12 поена да би у наставку поентирао још само три пута. Леотар одлази са највећом предношћу до тада на полувријеме, а резултат је био 37: 22.

Овај резултат је домаћину омогућио нешто лакшу завршницу, али далеко од тога да је гарантовао побједу.
На почетку треће четвртине играло се поен за поен да би средином овог дијела игре била досудјена неспортска лична грешка за Зрињски. Треба рећи да су неке одлуке које су судије доносиле у овом дијелу игре биле веома нелогичне и да су ишле у корист гостију што је изазвало велико незаодовљство на трибинама. Зрињски преузима моментум и прави серију од 9-0. Коначно Радовић тројком прекида серију гостију. Након тога Леотар прави серију у којој постиже 12 поена, а прима само 2 што им доноси предност од 21 коша. Овај дио игре завршен је са 24 коша домаћина наспрам 17 гостију.
Задња четврина није донијела велику резултатску неизвјесност , али је једина у којој су гости остварили позитиван резултат 17: 20.

У екипи Леотар је бриљирао Бојан Пелкић са сјајних 23 поена док је код госитју најефикаснији био Кнезовић са 19 поена.


Првенство БиХ М 2016/2017 у кошарци
10.коло
Свислајон Леотар – Зрињски 78:59 (17-9, 20-13, 24-17, 17-20)
Дворана: Милош Мрдић
Гледалаца: 350

Судије: Нермин Никшић, Маид Ластеровић, Тарик Никшић- Тузла
Леотар, Тренер: Радослав Иванковић
Састав: Мирко Ковачевић , Јовица Игњатић, Владимир Алексић, Бојан Пелкић 23, Стефан Мијовић 4, Раде Зеленовић, Милан Лужаић 7, Лука Радмиловић 15, Стефан Радовић 5, Стефан Фекете 10, Ђорђије Нинковић 14, Срђан Милановић
Зрињски, Тренер: Хрвоје Влашић
Марио Петрић , Драшко Кнежевић, 19 Марин Гиља 4, Матео Зовко 4, Ведран Принц 5, Иван Кузман , Јосип Големац 2, Данијел Зовко, Иван Бараћ 2, Иван Бегић 5, Торион Брумит 16, Љубо Самадан 6.

 

Срећко Шијаковић,

ХП, јануар 2017.