Večeras je u Sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“ odigrana zaostala utakmica 10. kola Prvenstva BiH u košarci u kojoj su košarkaši Leotara bili bolji od mostarskog Zrinjskog rezltatom 78:59, po četvrtinama (17-9, 20-13, 24-17, 17-20).

Utakmica je počela nešto bolje za domaćina koji prije svega sjajnom igrom u odbrani dolaze do nešto veće prednosti. Na samom startu košarkaši Zrinjskog nisu mogli da postignu koš , pa je njihov trener Vlašić vrlo rano tražio tajm-aut.

Iz ovog se nije izrodilo ništa dobro za gostujuću ekipu budući da prvo Ninković pogađa za 2 poena a potom i Fekete ostvaruje sjajan prodor nakon kojeg realizuje i dodatno bacanje, što Leotar dovodi u poprilično veliko vođstvo od 11:2.
Nastavilo se u ovome ritmu, nakon nekoliko neefikasnih napada gostjiu Pelkić postiže trojku i Leotar odlazi na velikih +12. Gosti se pred kraj prve četvrtine uspjevaju stabilizovati što im donosi rezultat i pristojnih 17:9.
Na početku druge četvrine gosti postižu trojku ,a potom je usljiedila sjajna akcija košarkaša domaće ekipe, Radmilović uspjeva zakucati poslije sjajne asistencije Stefana Feketea.

Isti košarkaš i u narednom napadu presjeca loptu i sam poentira, Leotar ponovo odlazi na +9, a rezultat je 25-16. Ninković je u prve dvije četvrtine uspio postići čak 12 poena da bi u nastavku poentirao još samo tri puta. Leotar odlazi sa najvećom prednošću do tada na poluvrijeme, a rezultat je bio 37: 22.

Ovaj rezultat je domaćinu omogućio nešto lakšu završnicu, ali daleko od toga da je garantovao pobjedu.
Na početku treće četvrtine igralo se poen za poen da bi sredinom ovog dijela igre bila dosudjena nesportska lična greška za Zrinjski. Treba reći da su neke odluke koje su sudije donosile u ovom dijelu igre bile veoma nelogične i da su išle u korist gostiju što je izazvalo veliko nezaodovljstvo na tribinama. Zrinjski preuzima momentum i pravi seriju od 9-0. Konačno Radović trojkom prekida seriju gostiju. Nakon toga Leotar pravi seriju u kojoj postiže 12 poena, a prima samo 2 što im donosi prednost od 21 koša. Ovaj dio igre završen je sa 24 koša domaćina naspram 17 gostiju.
Zadnja četvrina nije donijela veliku rezultatsku neizvjesnost , ali je jedina u kojoj su gosti ostvarili pozitivan rezultat 17: 20.

U ekipi Leotar je briljirao Bojan Pelkić sa sjajnih 23 poena dok je kod gositju najefikasniji bio Knezović sa 19 poena.


Prvenstvo BiH M 2016/2017 u košarci
10.kolo
Svislajon Leotar – Zrinjski 78:59 (17-9, 20-13, 24-17, 17-20)
Dvorana: Miloš Mrdić
Gledalaca: 350

Sudije: Nermin Nikšić, Maid Lasterović, Tarik Nikšić- Tuzla
Leotar, Trener: Radoslav Ivanković
Sastav: Mirko Kovačević , Jovica Ignjatić, Vladimir Aleksić, Bojan Pelkić 23, Stefan Mijović 4, Rade Zelenović, Milan Lužaić 7, Luka Radmilović 15, Stefan Radović 5, Stefan Fekete 10, Đorđije Ninković 14, Srđan Milanović
Zrinjski, Trener: Hrvoje Vlašić
Mario Petrić , Draško Knežević, 19 Marin Gilja 4, Mateo Zovko 4, Vedran Princ 5, Ivan Kuzman , Josip Golemac 2, Danijel Zovko, Ivan Barać 2, Ivan Begić 5, Torion Brumit 16, Ljubo Samadan 6.

 

Srećko Šijaković,

HP, januar 2017.