Radio stanica Korona iz Trebinja proteklih dana emituje neistinite sadržaje na svojim kanalima Korona 1 i Korona 2.

Na talasima ove radio stanice više puta dnevno objavljuje se informacija da su „programski formati Korona 1 i Korona 2 najslušaniji na području Trebinja i regije istočna Hercegovina“ i da je to rezultat istraživanja renomirane kompanije za ispitivanje javnog mnjenja Ipsos, koja svoje sjedište ima u Sarajevu.

Audio zapis obavještenja koje se emituje na Korona radiju

Tragom ove informacije redakcija našeg portala kontaktirala je odgovorne u agenciji Ipsos i od njih dobila demantij navedene tvrdnje.

„S obzirom na veličinu uzorka na kojem se provodi istraživanje u BiH, nije moguće raditi analizu na nivou Trebinja. Za pojedine gradove u BiH, u dogovoru sa klijentima, radimo dodatni boost uzorka da bi uzorak bio dovoljne veličine da bi se mogle raditi validne statističke analize. U Trebinju ne radimo boost uzorka, i rezultati se isključivo mogu posmatrati na nivou Istok RS-a (područje cijele istočne Hercegovine i istočne Bosne, prim.a.) gdje se istraživanje radi na uzorku od 608 ispitanika na polugodišnjoj razini. Iz tog razloga, analizom rezultata u Istok-u RS-a, Korona radio nije najslušanija stanica u regiji Istok RS, stoji u obavještenju agencije Ipsos koje je potpisao Edin Čalkić.

Dalje se u Ipsos-ovom dopisu našoj redakciji između ostalog navodi da ova agencija do sada nije imala naručioca konkretnog istraživanja slušanosti radio stanica u Trebinju i istočnoj Hercegovini, a jedno takvo kvalitetno istraživanje agencije poput pomenute naručioca usluge koštaće i do 2.000 KM.

„U ovom slučaju Korona radio nije naručila istraživanje od IPSOS-a niti se konsultovala sa IPSOS-om vezano za objavu istraživanja, čime su prekršena pravila stručnog i odgovornog korištenja podataka istraživanja i s tim u vezi poslat ćemo i dopis Korona radiju vezano za ovaj slučaj.  U skladu sa svim navedenim, tvrdimo da nisu objavljene tačne i potpune informacije, te da Korona radio nema pravo na objavu rezultata istraživanja, s obzirom da nije naručilac istih niti je izvršena konsultacija sa agencijom Ipsos, stoji u saopštenju Ipsos-a o ovom slučaju, a koje u cijelosti možete pročitati na kraju ovog članka.

Sa demantijom agencije Ipsos upoznali smo i menadžment Korona radija i otvorili mogućnost iznošenja njihovog stava po ovom slučaju, ali do momenta zaključenja ovog članka niko od predstavnika ove radio stanice nije se javio našoj redakciji.

Prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja koje je za HP media grupu izvršio tim eksternih ispitivača najslušaniji radio na području Trebinja je Padrino sa „share“-om slušanosti od 36%, a čak se ni na drugom mjestu po slušanosti ne nalazi radio Korona 1 ili Korona 2. Drugi kanal ovog radija je treći po slušanosti u ovoj anketi HP media grupe, a prvi kanal tek peti radijski kanal po slušanosti u najjužnijem gradu Republike Srpske.

„I ranije smo imali neprilike i razna poslovna spletkarenja od strane odgovornih sa Korona radija. Držeći se uobičajene poslovne etike i profesionalnog pristupa radu nismo reagovali na takve stvari, ali ovaj put smo prinuđeni da se branimo od insinuacija i nasrtaja na naš poslovni kredibilitet te ćemo u skladu sa našim mogućnostima u najskorije vrijeme angažovati neku od renomiranih agencija, možda baš i IPSOS koji se ničim izazvan našao u centru pažnje, i utvrditi ponovo koja je to najslušanija radio stanica na ovom području. Mi, kao i velika većina građana Trebinja, nemamo dilemu ko se sluša u našem gradu, saopštili su ovim povodom iz Padrino radija i dodali da uprkos zlonamjernom i neistinitom izvještavanju građana Hercegovine od strane odgovornih sa Korona radija neće podnijeti pritužbu Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, na šta imaju pravo.

Već skoro godinu dana radio Korona 1 i radio Korona 2 nemaju informativni program niti bilo kakav drugi radijski program proizveden u vlastitom studiju, za šta postoje audio zapisi u više vremenskih intervala tokom 2019. godine od strane ispitivača zaduženih za monitoring radio stanica. Cjelodnevni program ovog radija čine muzički sadržaji i manji broj reklamnih džinglova i oglasa, što uveliko odstupa od prakse kvalitetnih i slušanih radio stanica. Produkcijski je ova radio stanica takođe na veoma niskom nivou, jer se prilikom emitovanja muzičkih sadržaja i dalje koristi softverom „Winamp“ koga su prije više od decenije napustili svi ozbiljni radio emiteri.

Takođe, Korona je jedna od rijetkih radio stanica u BiH koja nije duže od godinu dana emitovala radijski signal putem interneta („radio streaming“). S obzirom da u današnje vrijeme slušanost radija sve više migrira ka korištenju pametnih telefona i računara prosto je nevjerovatno da takav radio može zabilježiti značajniju slušanost na nekom području.

Našim istraživanjem registrovali smo i činjenicu da je upravo ovaj radio jedini u istočnoj Hercegovini koji nema aktivan informativni internet portal. Takve portale imaju radio Nevesinje, radio Gacko, radio Trebinje i radio Padrino, i takođe je prosto nevjerovatno u informacionoj eri u kojoj se nalazimo da takav radio ima bitniju slušanost.

Uvidom u podatke APIF-a u Korona radiju već duži vremenski period nema zaposlenih sa titulom novinara ili radijskog voditelja.

Po svemu navedenom više je nego očigledno da su odgovorni iz ovog radija posegnuli za svjesnim dezinformisanjem javnosti u Hercegovini i time pokušali privući neobavještene oglašivače te napraviti imovinsku korist za sebe, umjesto da su zasukali rukave i djelima dokazali da na poslovnoj mapi uspješnih ima mjesta za sve kreativne i predane medijske radnike.

Dopis agencije IPSOS koji je stigao u našu redakciju

HP, februar 2020.