Координација мостарских Срба додијелила је повељу мостарских Срба „Атанасије Шола“ за 2016. годину предсједнику Републике Српске Милораду Додику и члану Предсједништва БиХ из реда српског народа Младену Иванићу.

Из Координације мостарских Срба Срни је речено да је награда установљена ове године и да је одлучено да буде додијељена Додику и Иванићу због несебичне помоћи Србима у Мостару.

„Ова повеља је знак захвалности предсједнику Додику и предсједавајућем Иванићу, јер су у прошлој години пружили велику помоћ Координацији која се бори за равноправан положај Срба у Мостару и дали подршку нашим настојањима да се изборимо за нормалан и бољи живот Срба у долини Неретве“, истакли су из Координације.

Они наглашавају да су сваки пут и код Додика и код Иванића наишли на разумијевање и на отворена врата.

„Повељом мостарских Срба изражавамо захвалност, али и обавезујемо предсједника Додика и предсједавајућег Иванића да и убудуће воде рачуна о Србима у Мостару и долини Неретве, о нашим загарантованим правима која нису остварена, али и потребама и проблемима, од конститутивности, преко образовања до запошљавања“, истичу из Коориднације.

Координациони одбор српских организација у Мостару окупља српска удружења и организације са овог подручја, а основан је да би се јединственим ставом покушало утицати на заштиту интереса српског народа на овом подручју.

Повеља носи име истакнутог српског политичара и културног радника Атанасија Шоле /1878. – 1955./ из Мостара који је обављао важне политичке и државничке дужности.

Био је оснивач и обновитељ српских културних друштава и часописа у Мостару, те оставио неизбрисив траг у историји српског народа на овим подручјима.

Иванићу ће награда бити уручена сутра у Мостару, а Додику накнадно.

Извор: РТРС/Срна