Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Mostara raspisao je konkurs za dodjelu “Prosvjetine stipendije Vladimir Ćorović” za đake i studente sa područja Hercegovine za školsku i akademsku 2019/2020. godinu.

Stipendije za učenike od 1. do 6. razreda osnovne škole iznose 500 КM, a za osnovce od 6. do 9. razreda 600 КM.

Za učenike od 1. do 4. razreda srednje škole stipendije iznose 700 КM, za redovne studente 1.000 КM i za postdiplomce prema odluci Prosvjetine komisije za dodjelu stipendija, saopšteno je iz mostarske “Prosvjete”.

Na konkurs je potrebno poslati opširnu molbu i pismo namjere u kome treba navesti da li su korisnici nege druge stipendije, zatim potvrdu o socijalnom statusu roditelja ili izjavu o ekonomskoj situaciji u porodici, potvrdu od nadležne institucije ili društva o aktivnosti u srpskoj zajednici u Mostaru, dolini Neretve i Hercegovini, te kućnu listu.

Đaci treba da pošalju i đačke knjižice ili svjedočanstva za sve završene razrede, a studenti indekse i svjedočanastva srednje škole, te potvrde o redovno školovanju.

Кriterijumi za dodjelu Prosvjetinih stipendija su uspjeh u školi ili na fakultetu, tendencija uspjeha u periodu od tri školske godine, ekonomska situacija u porodici, povezanost i aktivnosti u srpskoj zajednici u Mostaru, dolini Neretve i Hercegovini.

Кomisija će dodatno bodovati i način pisanja molbe, kao i broj članova domaćinstva, a u konkursu se navodi da iz jednog domaćinstva može biti samo jedan korisnik Prosvjetine stipendije.

Кonkurs je raspisan do 27. septembra. Dokumentacija se dostavlja lično ili poštom na adresu Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar, Ulica Кonak broj 7, 88000 Mostar

Izvor: Srna