Poznati bosanskohercegovački izvođač sevdalinki Nedžad Salković nastupio je sinoć u trebinjskom Domu mladih, u programu pod nazivom „U Trebinju, gradu…“, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, a pokroviteljstvom Grada Trebinja i Opštine Novi grad Sarajevo. Programu su osim građana Trebinja prisustvovali i podpredsjednik RS Ramiz Salkić, muftija mostarski Salem efendija Dedović, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, prof.dr. Sanjin Kodrić, sveštenik Dražen Tupanjanina.

Pozdravljajući prisutne ”princ bosanskog sevdaha” naglasio je da mu je posebno zadovoljstvo nastupiti u Trebinju, jer njegovi korjeni vode iz ovog grada.

slusaj-radio-padrino

Prema riječima potpredsjednika RS Ramiza Salkića, ovakvi skupovi pokazuju da je BiH u duhu bosanskog ćilima, isprepletanog različitim bojama – na isti način ispreplitana različitim narodima i vjerskim zajednicama.

u-trebinju-gradu-1-2

– Prisustvo vjerskih predstavnika islamske zajednice i pravoslavne crkve u ovom gradu, ali i učešće ovoga grada kroz podršku ovom skupu i učešće opštine Novi grad Sarajevo, pokazuje da je BiH živa, da je njena multikulturalnost i sve ono što je isprepletano u njoj moguće i živo. Ovo ovdje pokazuje da je BiH nasuprot svima onima koji govore da je nemoguća, moguća država. Sigurno je da i u vašem gradu treba biti više ovakvih programa koji će našim građanima koji privremeno borave izvan BiH omogućiti da požele ponovo da dođu u Trebinje, da ovdje duže borave i da svoju zemlju uvijek nose u srcu, istakao je Salkić.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, pozdravljajući prisutne, rekao je da ovakvi skupovi i ovakva druženja stvaraju uslove za novu i ljepšu budućnost u kojoj će se svi da ugodno borave u Trebinju i iznova se rado vraćaju.

– Ja sam u tom pravcu i kao građanin i kao gradonačelnik otvoren za sve vas. Dugo smo živjeli jedni pored drugih, imali različita i bolna iskustva, ali, evo, večeras prilike da okrenemo list i kažemo da Trebinje ide novim putem. Put kojim treba da hodimo,  je da gradimo odnose u kojima će čovjek čovjeku da bude  čovjek. Želim da zajedno pravimo Trebinje, da ono bude lijepo i da uvijek kada dođete u svoj grad budete svoji na svome, kao što smo svi svoji na svome, i da se osjećate dijelom ovog grada kao što se i ja, kao gradonačelnik, osjećam, naglasio je gradonačelnik Vučurević.

Autor: P. M.

Izvor: avaz.ba

Save