Austrijska firma „Osterreichische Staatesdruckerei “ uložila je žalbu na rješenje Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH kojim je uvažen dio pritužbi iz njene ranije žalbe, ali se samo dva časa kasnije predomislila i povukla novu žalbu, čime je deblokiran nastavak tendera za nabavku pasoša.

– Trenutno nema nijedne žalbe na tenderski postupak, niti na tekst javnog oglasa. Rok za dostavljanje ponuda na tender sada je 5. oktobar. „Osterreichische Staatsdruckerei“ više ne može da se žali na tekst tendera, ali kao i svako drugi može dati ponudu, pa ako ne bude izabran, može da se žali na izbor dobavljača pasoških knjižica – kaže sagovornik „Glasa Srpske“ blizak IDDEEA.

Tender je raspisan 10. avgusta, a rok za dostavljanje ponuda bio je 26. septembar. Sada je produžen do 5. oktobra jer se postupak obustavlja kada je uložena žalba, što utiče i na produžavanje krajnjeg roka.

Kancelarija za razmatranje žalbi je početkom godine dva puta poništavala tendere za nabavku pasoša zbog žalbi ponuđača. S obzirom na to da je isticao ugovor sa tadašnjim dobavljačem, a novi nije potpisan, jedino rješenje bilo je da s njim bude produžen ugovor za još godinu kako građani ne bi ostali bez pasoša. U izdavanju pasoša sada nema zastoja, a ugovor sa firmom „Milbauer“ na snazi je do 21. marta naredne godine, do kada treba da bude izabran novi dobavljač, s kojim će biti potpisan četvorogodišnji ugovor.

 

Izvor: Glas Srpske