“Успео је онај човек који је добро живео, често се смејао и много волео, који је стекао поштовање паметног човека и љубав деце, који је свет оставио бољим него што га је нашао, који је у другима тражио најбоље и дао најбоље што је имао“. – Роберт Луис Стивенсон

Данас многи људи гледају на успех кроз статус, моћ и новац. Успешни сте ако сте похађали одређени факултет, ако сте добили значајан посао или ако имате милионе.

Опште је мишљење да су људи који су завршили државни факултет бољи од оних који су завршили приватни, или не дај Боже нису завршили факултет, да мајка која је одлучила да сву своју пажњу усмери на породицу мање доприноси друштву од оне која ради у некој фирми и да девојка са 200 пратилаца на Инстаграму мање вреди од оне са милион.

Овај појам успеха није само погрешан, он је и штетан по оне који у њега верују. Многи људи свој идентитет и вредност мере кроз новац и пословна достигнућа па често ако не остваре то или ако се боре и муче на путу до тога осећају се јадно и убеђени су да не вреде.

Истинско значење успеха далеко је више од тога колико имате новца на рачуну, колико некретнина, диплома и ствари поседујете. Бити успешан се не односи на пословна достигнућа или на новац који поседујете…односи се на то колико сте добри, мудри и великодушни људи. Истински успех у животу мери се бројем људи који живе бољим и квалитетнијим животом управо због вас. Мери се тиме колико сте искористили свој потенцијал и да ли сте били то што заиста јесте или сте се претварали и трудили да будете нешто што су други желели или вам наметнули.

Неговање и улагање у ове вредности доводи до дубоког и трајног осец́аја испуњености, задовољства и лакшег суочавања са препрекама. Живите у складу са својим вредностима и погледима на свет, прихватите и волите себе и друге. То су параметри на основу којих треба да меримо сопствени успех у животу али и успех других људи. То је права дефиниција успеха коју треба да учимо своју децу.

Да ли бисте за себе рекли да сте успешни? Ако је тако, зашто? Ако не, зашто не? Шта за вас представља успех?

Завирите у себе, ослушните своје жеље, откријте шта је то што вас покреће, шта вас чини срећном, успешном и испуњеном особом. Тајна успеха лежи у вама.

 

Ана Стамболић

Извор: Недељник