Колико намирница можете купити у различитим земљама свиета за 20 америчких долара, односно 35 марака? То питање истражио је сајт Bright Side, а ми смо њихове податке упоредили са стањем у БиХ.

Према истраживању сајта Bright Side u Islandu се за 20 долара можете купити само печено пиле. С друге стране у БиХ, уколико узмемо средњу цијену печеног пилета у нашим маркетима, која износи око 3,5 марака по килограму и просјечну килажу нешто мању од два килограма, ви за 20 долара можете купити четири печена пилета.

Земља у којој можете највише купити јесте Молдавија. Овдје за 35 марака можете купити 13 намирница, споменућемо само пиво, вино, јаја, млијеко, сир, али и више врста воћа и поврћа. Сљедећи по приступачности је Казахстан, гдје такођер може пазарити 13 намирница, додуше мало скромнијих. Овдје нема простора за вино, али има за мало боље пиво.

Када бисте са 35 марака куповали у Русији, која је трећа најповољнија земља и у којој можете купити 11 намирница, према овом списку, тешко бисте направили руску салату. Међутим, двије особе би имале сасвим довољно за дневне прехрамбене потребе. То међутим није случај с Јапаном, Сједињеним Америчким Државама и Уједињеним Арапским Емиратима, где можете узети свега четири намирнице са списка, међу којима јесте печено пиле, али уз њега добијете још хљеб, пиринач, сир, јаја или јабуке у зависности о којој држави је ријеч. На француском списку су такође четири намирнице, а међу њима нису ни сиреви, ни вино, а када бисте одлучили да умјесто пилета, хљеба, јаја и млијека узмете нешто са шмеком ове државе, тешко бисте уживали у правом квалитету. У Швајцарској бисте могли да имате пристојан доручак за двије особе и воћну ужину, а ако се упутите у Хаити, надамо се да су вам три јабуке и крменадла довољни.

Што се тиче наше земље за 35 марака могу се купити све намирнице са списка и да још преостане примјерице за лук, мркву и остало поврће које се користи приликом спремања хране. Такође можете више потрошити и на воће и  купити рецимо килограм банана. Обзиром да смо гледали само просјечне цијене у трговинама, уколико се већина истих купи на тржници или пак на снижењу , може се проћи још јефтиније.

Извор: 6yka.com