Na zapadnoj padini Sierra Nevade u Kaliforniji, na oko pet hiljada metara nadmorske visine, nalazi se stablo visoko 75, 28 m . Riječ je o stablu sekvoje – Giant Sequoia. Ovo stablo staro 3 hiljade i 200 godina široko je preko osam metara i sadrži oko dvije milijarde iglica što je više nego bilo koje stablo na planeti.

wow-huge-tree

U Kaliforniji u pravcu sjever-jug prostire se veliki planinski lanac Siera Nevada. Na zapadnim planinama tih visokih planina i to u širokim šumskim prostranstvima nacionalnih parkova Sequoia i Kings Canyon, nalaze se najveći primjerci golemog mamutovca. Osnivanje Nacionalnog parka Sequoia 1890. godine može se zahvaliti američkom pioniru zaštite prirode Johnu Muiru.

U to vrijeme već je trećina gorostasa bila srušena. Najveće stablo Giant Sequoie nazvano „General Sherman“, slovi za najveće živo biće na zemlji.

Uprava Nacionalnog parka objavila je da je visina ovog stabla 83,8 m, a opseg debla neposredno iznad tla 31,1 m.

Park je u ljetnim mjesecima preplavljen turistima, dok je zimi pristup skoro nemoguć zbog visokih nanosa snijega.

Periodični požari koji nastaju kao posljedica udara groma, prirodna su regulacija života u ekosistemu u kojem su se sekvoje najbolje prilagodile. Ako se požari ne događaju redovno dolazi do širenja grmlja i ostalih vrsta drveća te tzv. „vrućih“ požara koji dosežu visoko u krošnje mamutovaca, pri čemu može doći do znatnih oštećenje stabala.

Izvor: radiosarajevo.ba