Сви људи воле примити комплимент? Психолози тврде да то није случајно јер они помажу да се међу особама које комуницирају створе приснији односи. Комплимент ублажава напетост, а наша реакција одаје колико смо сигурни у себе.

Они помажу потискивању напетости, пригушивању агресивности која чучи у свакој особи. Комплимент изречен у право вријеме и на правом мјесту омогућава да разговор тече опуштеније.

Да би комплимент био прихваћен, потребно је двоје: мора га изрећи особа коју сматрате незаинтересованом, а и иначе вам је добра колегиница или колега. Наша реакција на комплимент понешто нам говори и о томе шта сами о себи мислимо.

Ако некој манекенки кажете да је лијепа, она ће то радосно прихватити, али ако то кажете жени која није задовољна својим изгледом, или чак мисли да је ружна, она ће комплимент схватити као поругу. Стога реакција на комплимент открива и скривену несигурност у себе.

Такве особе увијек се нађу у чуду кад им неко изрекне комплимент јер не могу ни на тренутак прихватити улогу протагонисте. Оне обично потцјењују властите способности, па комплимент код њих изазива нелагоду. Најчешће се на комплимент зацрвене, а потом се укруте и заузму одбрамбени став.

Опрез на радном мјесту

Баш зато што комплимент показује нашу жељу да разговор скренемо са уобичајених тема, он може узроковати и нежељену реакцију. Најчешће се то догађа на радном мјесту.

Тамо сте заправо у положају да се надмећете с колегама, па и теже пригушујете агресивност. Зато, тврде психолози, комплимент на радном мјесту може постићи супротан ефекат: „Шта ли се иза тога крије?“, најчешћа је реакција особе којој сте га упутили, и то зато што ће вам ријетко повјеровати да то заиста и мислите.

Колико сами себе поштујемо

Комплимент је и барометар који мјери колико сами себе поштујемо и колико вјерујемо у властите способности. Да бисте то провјерили, доста је да промотрите своју реакцију на честитке за добро обављен посао.

Ако кажете: „Ах, имала сам среће, није то ништа“, тиме нисте само изрекли уљудну фразу, већ сте заправо показали своју несигурност јер сумњате да ћете и други пут бити тако успјешни.

Свидјети се по сваку цијену

Особе које увијек настоје угодити другима и убирати комплименте, сигурно сте већ срели. Понашају се усиљено, будно надзиру сваки покрет и као да увијек желе оставити утисак на другу особу.

Такво понашање, заправо, одаје особу која је дубоко несигурна у себе и не може се ослободити страха да се неће свидјети. Тако барем тврде психолози.

Заправо, ако су отац и мајка у дјетињству и младалачким годинама били шкрти у комплиментима према дјетету и никад га нису ни за шта похвалили, нити наградили, као одрастао човјек то ће дијете бити несигурно у себе и увијек овисно о мишљењу других.

Самопоштовање и свијест о властитим способностима стиче се у најмлађим годинама и највише на то утичу родитељи и њихов однос према дјетету.

Жене воле комплименте, али мушкарци су шкрти

Анкета у којој је учествовало преко 200.000 корисника показала је да је комплимент којем ријетко која жена може одољети онај који хвали њене усне.

„Заиста имаш лијепе усне“ је комплимент од којег ће свакој жени заклецати кољена, а ријетко која припадница љепшег пола ће мушкарцу који јој је то изрекао окренути леђа.

Жене воле комплименте о уснама јер мушкарце који их дијеле сматрају дрским, ипак највећи број мушкараца приликом комплиментирања хвали очи.

И док комплименте о уснама жене воле највише, не воле када мушкарци хвале њихове груди.

Анкета је показала и како жене различите националности воле другачије комплименте па тако Италијанке и Францускиње воле када мушкарци хвале њихову одјећу и смисао за моду, Енглескињама се свиђа када хвале њихове ноге, док је Шпанкињама најдражи комплимент који говори о њиховој коси.

Извор: Независне новине