Rizik od toga da pokvarite stomak uskršnjim jajima ima manje veze s bojom (sve dok je sigurna za hranu), a više s količinom vremena tokom kojeg su jaja bila ostavljena na sobnoj temperaturi. Koji je rok upotrebe kuvanih jaja?

Primarni cilj uskršnih obojenih jaja je da budu lep ukras, pa nije ni čudo što ih većina ljudi drži nekoliko dana na sobnoj temperaturi kako bi bila izložena pogledima.

Ako su jaja duže vreme na sobnoj temperaturi najbolje je da ih bacite. „Treba baciti sva tvrdo kuvana jaja ostavljena na sobnoj temperaturi duže od dva sata“, kaže Darin Detviler, stručnjak za sigurnost hrane na Univerzitetu Northeastern u SAD i dodaje: „Treba uzeti u obzir i vreme utrošeno za bojenje jaja. Ali, ako ste ih dva sata nakon bojenja vratili u frižider sigurna su za jelo do čak šest dana. Isto važi i za druga jela koja sadrže jaja.“

„Sve dok koristite boju koja je sigurna za hranu, ona ne bi trebala biti smetnja“, kaže nutricionistkinja Džuli Apton. Najveći rizik od jedenja neadekvatno zbrinutih jaja je trovanje salmonelom. Salmonela se najčešće krije u nedovoljno kuvanim jajima, piletini i govedini, mlečnim proizvodima, kremastim kolačima i sladoledu. Simptomi su bol u stomaku, temperatura i dijareja.

Izvor: ddl.rs