С једне стране предности, с друге ризици. Многи нису добили оно што су уредно платили. 

Умјесто ајфона – цигла, умјесто процесора – шмиргл папир, а умјесто раскошне хаљине нека друга, слична, али с много мање стила – куповина на интернету све већи је ризик.

– Уколико дође до злоупотреба ми суспендујемо трајно кориснике забраном кориштења нашег сајта. То нису наивни системи у којем ви можете неком забранити кориштење сајта па да он оде код своје тетке кући и направи други „akaunt“. То није могуће – каже Аида Раонић, портпаролка за односе с јавношћу PIK.ba.

Сарадња сајтова који се баве продајом и оглашавањем производа и полицијских служби у случају превара приликом куповине је кључна. Иако би закон о интернет куповини дефинисао права и обавезе потрошача и тако их заштитио, у БиХ не постоји ни приједлог за његово доношење. Ипак, превара на интернету једнако се третира као и превара приликом класичне трговине.

– Када је заиста почињено кривично дјело постоји поступање и сарадња полицијских агенција да би се лице које је починило превару привело лицу правде – каже Мирна Миљановић, портпаролка МУП-а Републике Српске.

Иако начелно све добро функционише број пријављених, па тиме и откривених случајева није претјерано велики. Из Агенције за информационо друштво подсјећају на неколико савјета.

 

 

– Прво користите најновији антивирусни софтвер на свом рачунару. Приликом куповине провјерите идентитет тог продавца и не користите јавне рачунаре – каже Милан Латиновић, начелник Одјељења за инжењеринг и техничку подршку ове Агенције.

Без обзира да ли је пакет прави или се у њему крије неки од поменутих примјера, роба коју наручујете пролази царину, па је у складу с тим неопходно платити порезе.

– Поштански пакет незнатне вриједности, до 50 КМ којег лице може примити једном у току седмице није предмет царињења, све остало јесте – каже Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање.

У сваком случају најбољи сигнал да се иза неког од огласа крије превара јесте цијена производа. Ризик постоји, као и приликом сваке трговине, али придржавајући се неколико једноставних правила уз много мање трошкова могуће је напунити ормаре.

Извор: РТРС