Sa 19 poslanika u novom sazivu hrvatskog Sabora, MOST nezavisnih lista je najprijatnije iznenađenje ovogodišnjih izbora u ovoj zemlji. Ova mlada partija, na čijem čelu je 36-togodišnji ljekar koji je fakultetsku diplomu stekao u Mostaru, faktor je bez koga niko neće moći sastaviti novu hrvatsku Vladu. Zalažu se za temeljne reforme društva i ekonomije, a nametnuli su se kao jedina alternativa velikim partijama SDP-u i HDZ-u.

 

Ko je lider ove partije dr. Božo Petrov?

Psihijatar koji se odlučio za političku karijeru, Božo Petrov, rođen je 16. septembra 1979. godine u Metkoviću. Nakon završetka osnovne škole u rodnom mjestu, upisao je klasičnu gimnaziju u Sinju, a onda i Medicinski fakultet u Mostaru.

U Kliničkoj Bolnici Vrapče u Zagrebu specijalizovao je psihijatriju, a zatim je kao psihijatar radio u mostarskoj Sveučilišnoj kliničkoj bolnici.

Na lokalnim izborima 2013. godine Petrov je izabran za gradonačelnika Metkovića. Nakon 16 godina na poziciji gradonačelnika, Stipe Gabrić – popularni Jambo morao je prepustiti poziciju mladom psihijatru čiju su pobjedu njegovi sugrađani proslavili ‘bakljadom’.

Petrov je 2013. odnio veliku većinu glasova, njih čak 67,94 %, dok je Gabriću povjerenje dalo tek 31,02 % birača. MOST nezavisnih lista, stranka kojoj je na čelu, na tim je izborima postao vodeća stranka u Metkoviću, a Petrov je postao zanimljiv široj javnosti zbog odluke da svoja, kao i primanja gradske uprave svede na minimalac. Osim toga, u nešto više od pola godine značajno je smanjio gradsko dugovanje.

‘Pozivam sve građane Metkovića kojima je Metković u srcu (a ne u džepu), nezavisno o porijeklu ili političkoj opciji kojoj pripadaju da nas podrže i pridruže nam se u izgradnji boljeg Metkovića. Otvoreni smo za svih – i za one koji se žele aktivnije uključiti i biti na našoj listi, ali i one koji žele biti naši volonteri i poštovaoci. Izgradimo zajedno MOST nade za bolji Metković, MOST koji povezuje sve njegove građane’, poručio je u januaru 2013.

Lider MOST-a je i uoči parlamentarnih izbora 2015. još jednim potezom privukao pažnju javnosti. Potpisao je i ovjerio notarsku izjavu da nakon parlamentarnih izbora neće stupiti u koaliciju ni s jednom od vodećih hrvatskih političkih stranaka.

 

Uliva li ovaj mladi i ambiciozni čovjek nadu da na Balkanu ipak postoji alternativa učmalim političkim elitama?

 

HP/dnevnik.hr