U subotu  08. avgusta 2015. godine, u velikoj sali Opštine Nevesinje, održaće se književno veče i promocija knjiga povodom 140 godina Nevesinjske puške i osvećenja Hrama Svetog Georgija.

 

Promovisaće se knjige:

– „Da se ne zaboravi – Nevesinjci i vijek od Velikog rata“ – drugo izdanje,  priređivača Jovana Šipovca i Velibora Šipovca,

– „Hercegovina- običaji i vjerovanja“, drugo izdanje, autora Velibora Šipovca, i

– „Nevesinjska puška“, četvrto izdanje, autora Tomislava Šipovca.

 

vjencac grad
U nedjelju 09. avgusta 2015. godine osveštaće se hram posvećen Svetom Georgiju na Vjenčacu, u Nevesinju.
Bratstvo Šipovaca je dobilo blagoslov Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog G. Grigorija da budu ktitori crkve posvećene Svetom Georgiju, u okviru obnove srednjovjekovnog Vjenčac grada u Nevesinju.
Naime, Vjenčac je bio sjedište nevesinjske župe i glavni grad, kasnije i kneževsko sjedište. Da su Kosače često boravile i stolovale u Nevesinju, govori i podatak da je 10. oktobra 1435. godine herceg Stefan izdao povelju „Pod gradom Vjenčacem na Nevesinju“. U vremenima osvajačkih pohoda, tokom srednjeg vijeka, tvrđava je služila za prihvatanje stanovništva iz okolnih naselja. Kroz cijelu istoriju postojanja, do Prvog svjetskog rata, funkcionisala je kao osmatračnica i vojno utvrđenje. Danas, vidljivi su ostaci vojničkog utvrđenja i gradskih zidina, koje su zbog svoje debljine i masivnosti odoljele vremenu.
Osveštanje Hrama Svetog Georgija na Vjenčacu, održaće se u nedjelju, 9. avgusta 2015. godine sa početkom u 08.30 časova. Poslije toga, uslijediće narodni sabor i veselje.

plakat-a3

Izvor: Radio Nevesinje