За изградњу термоелектране „Гацко два“ заинтересовано је више кинеских фирми, а та инвестиција била би генератор отварања нових радних мјеста и развоја Херцеговине и читаве РС.

hp-media-group-logoИзградња термоелектране „Гацко два“ била је тема разговора приликом недавне посјете Кини делегације РС предвођене предсједником Милорадом Додиком, а преговори са компанијама из ове земље настављени су и након тога. Извршни директор Рудника и Термоелектране „Гацко“ Срђан Миловић, који је био у делегацији РС, каже да су близу коначног договора са компанијама из Кине у вези са изградњом термоелектране „Гацко два“.

– За реализацију овог пројекта заинтересовано је више кинеских партнера, а међу њима се највише издвајају компаније „Донгфанг“ и „Смек“. За сада размјењујемо стручне и друге информације у вези са условима кредитирања и финансирања пројекта. Очекујем да ћемо до краја идућег мјесеца имати све потребне информације како бисмо могли расписати јавни позив за избор предузећа које би реализовало овај пројекат – казао је Миловић.

„Донгфанг“ већ има огромно искуство у РС, јер је по систему кључ у руке саградио Термоелектрану „Станари“ која је прије неколико мјесеци пуштена у рад.

Градња термоелектране „Гацко два“, чија би инсталисана снага износила око 350 мегавата, један је од најважнијих пројеката за Владу РС јер би његова реализација допринијела привредном развоју. У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС кажу да је у току израда студије изводљивости и економске оправданости након чега ће бити донесене потребне одлуке о градњи термоелектране.

– Изградња овог објекта је од великог економског значаја за развој Херцеговине и читаве РС. Отварање радних мјеста се налази у фокусу Владе, а термоелектрана „Гацко два“ биће генератор запошљавања – истакли су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

Нагласили су да енергетика представља стратешки сектор и да је покретач укупног привредног развоја. Стратегијом развоја енергетике РС до 2030. године предвиђене су инвестиције у овом сектору од 11,5 милијарди КМ.

– Инвестиције у енергетику доприносе остваривању економских циљева, јер подстичу раст бруто домаћег производа, повећавају запосленост, доприносе ниској и стабилној инфлацији и позитивном салду спољнотрговинског биланса. Сви ови показатељи представљају мотиве за градњу термоелектране „Гацко два“ и других електрана у РС – казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

„Електропривреда РС“

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС истичу да је, осим улагања у енергетски сектор, опредјељење и да „Електропривреда РС“ остане у већинском власништву Српске уз организационо реструктурисање у складу са захтјевима Трећег енергетског пакета.

– „Електропривреда“ мора бити стабилна и успјешна компанија која ће са страним инвеститорима остваривати сарадњу и аранжмане и бити окосница привредног развоја и стабилности РС – навели су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

 

Извор: Глас Српске