Predstavnici kineskih investitora sa kojima je Vlada Republike Srpske potpisala ugovor o izgradnji Termoelektrane „Gacko dva“ danas su prvi put doputovali u Gacko gdje o realizaciji projekta razgovaraju sa rukovodstvom Rudnika i Termolektrane „Gacko“.

Pomoćnik direktora RiTE „Gacko“ i član pregovaračkog tima za izgradnju drugog bloka Termoelektrane Srđan Milović izjavio je Srni da je RiTE posjetilo 12 predstavnika kineskih partnera sa kojima su obišli lokaciju za gradnju, te razgovarali o postojećoj infrastrukturi i planovima vezanim za ovaj istorijski projekat za Gacko.

Milović je istakao da je u Gacko doputovao tim inženjera „Kineske mašinske inženjerske korporacije“ i inženjeri insituta NEPDI koji zajedno sa inženjerima RiTE usaglašavaju tehnička i druga pitanja u vezi sa projektom.

U decembru prošle godine sa predstavnicima „Kineske mašinske inženjerske korporacije“ /China machinery engineering corporation/ i „Energetskog fonda za tržišta u razvoju“ /Emerging Markets Power Fund/ potpisan je opšti ugovor o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane „Gacko dva“ čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu KM.

Izvor: RTRS/Srna