Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasador Kine u BiH Čen Bo potpisali su danas Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji za dodjelu bespovratne pomoći u vrijednosti 7,5 miliona KM Graničnoj policiji BiH.

„Potpisali smo Sporazum u vrijednosti od 30.000.000 juana, što je protivvrijednost od 7,5 miliona KM za realizaciju projekta donacije opreme za bezbjednosne provjere Graničnoj policiji BiH“, rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu.

On je istakao da će iznos biti uvećan i za dodatnih 8.000.000 juana koji su odobreni notom sporazuma od 2015. godine, tako da je iznos ukupne donacije u protivvrijednosti od 9,5 miliona KM.

„Sigurno je da će ova donacija omogućiti kvalitetniji rad Granične policije na terenu jer je visokih standarda i ima sve garancije. Kina uz opremu obezbjeđuje i obuku pripadnika Granične policije BiH za njenu montažu, korištenje i održavanje“, dodao je ministar finansija i trezora BiH.

Bevanda je zahvalio za donaciju, ističući da je Kina veliki prijatelj BiH, što je konkretno pokazala kontinuiranim pružanjem pomoći.

Kineski ambasador Čen Bo izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma i istakla da je Kina kao najveća zemlja u razvoju spremna da pruža pomoć drugim zemljama u razvoju.

Granična policija BiH dobiće realizacijom projekta, kojeg su potpisali ministar Bevanda i ambasador Bo, najmodernije skenere za kamione. Tim skenerima koji detektuju otkucaje srca moguće je otkriti ljude koji se skrivaju u tovarnom prostoru.

Izvor: Nezavisne novine