На самој граници Црне Горе и Херцеговине смјештено је село Казанци. Оно је специфично, између осталог и по томе што данас Горњи Казанци припадају Црној Гори, а Доњи Казанци припадају Херцеговини, док се у котлини између њих налази засеок Паповина из којег потиче свима добро позната легендарна прича о паши Казанцу.
Легенда о Осман-паши Казанцу који је у свом селу саградио цркву и џамију јединствену у свијету по крсту који је у њу уграђен, преносила се са кољена на кољено усменим путем.

Прича о тринаестогодишњем дјечаку, који је чувао јарад испод брда Ђед, једног дана сан га је преварио, наишао је чопор вукова и сву јарад заклао, он се није смио вратити кући, већ преноћи на Брљеву, гдје су га Турци затекли.
Примјетили су Турци да је млади Паповић, који је добио име Осман-пашић, бистар и храбар, брзо је у Цариграду напредовао и стигао до високих државних положаја. Био је везир на Кипру, Египту, Мађарској…

Али ипак, након три деценије вратио се у Казанце, гдје га је мајка по ожиљку препознала.
Паша је у Казанцима направио три задужбине, џамију, цркву и врело, направљене тако да једна другу не виде.
kazanci-01Предање говори да је Бајо Пивљанин напао Казанце и том приликом запалио и срушио џамију, објекте и муслиманско насеље у њеној околини, до дан данас остао је само минарет.

Црква Светог Архангела Михаила такође је у Доњим Казанцима у близини џамије, али је изграђена тако да једна другу не могу „видјети“. Та светиња је обнављана двапут. Први пут 1803. године, а други пут обнова је започета 1934.и завршена три године касније када је и освештана.

Иако у селу више од 150 година нема муслиманског становништва, мјештани се надају да ће овај вриједан културно-историјски споменик бити рестауриран и добити изглед какав и заслужује, а од 2005. године ова џамија је национални споменик Босне и Херцеговине.

Иако се у Херцеговини још увијек није нашло вјешто перо да пашу након смрти учини славним, али ипак прича о њему сачувана је од заборава, и данас се преноси усмено са кољена на кољено.

 

Д.Т.

Херцеговина Промо, октобар 2016.