Na samoj granici Crne Gore i Hercegovine smješteno je selo Kazanci. Ono je specifično, između ostalog i po tome što danas Gornji Kazanci pripadaju Crnoj Gori, a Donji Kazanci pripadaju Hercegovini, dok se u kotlini između njih nalazi zaseok Papovina iz kojeg potiče svima dobro poznata legendarna priča o paši Kazancu.
Legenda o Osman-paši Kazancu koji je u svom selu sagradio crkvu i džamiju jedinstvenu u svijetu po krstu koji je u nju ugrađen, prenosila se sa koljena na koljeno usmenim putem.

Priča o trinaestogodišnjem dječaku, koji je čuvao jarad ispod brda Đed, jednog dana san ga je prevario, naišao je čopor vukova i svu jarad zaklao, on se nije smio vratiti kući, već prenoći na Brljevu, gdje su ga Turci zatekli.
Primjetili su Turci da je mladi Papović, koji je dobio ime Osman-pašić, bistar i hrabar, brzo je u Carigradu napredovao i stigao do visokih državnih položaja. Bio je vezir na Kipru, Egiptu, Mađarskoj…

Ali ipak, nakon tri decenije vratio se u Kazance, gdje ga je majka po ožiljku prepoznala.
Paša je u Kazancima napravio tri zadužbine, džamiju, crkvu i vrelo, napravljene tako da jedna drugu ne vide.
kazanci-01Predanje govori da je Bajo Pivljanin napao Kazance i tom prilikom zapalio i srušio džamiju, objekte i muslimansko naselje u njenoj okolini, do dan danas ostao je samo minaret.

Crkva Svetog Arhangela Mihaila takođe je u Donjim Kazancima u blizini džamije, ali je izgrađena tako da jedna drugu ne mogu „vidjeti“. Ta svetinja je obnavljana dvaput. Prvi put 1803. godine, a drugi put obnova je započeta 1934.i završena tri godine kasnije kada je i osveštana.

Iako u selu više od 150 godina nema muslimanskog stanovništva, mještani se nadaju da će ovaj vrijedan kulturno-istorijski spomenik biti restauriran i dobiti izgled kakav i zaslužuje, a od 2005. godine ova džamija je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Iako se u Hercegovini još uvijek nije našlo vješto pero da pašu nakon smrti učini slavnim, ali ipak priča o njemu sačuvana je od zaborava, i danas se prenosi usmeno sa koljena na koljeno.

 

D.T.

Hercegovina Promo, oktobar 2016.