Papa Franjo blagoslovio je 1,2 milijarde katolika u svijetu, tražeći od njih da omoguće Bogu da uđe u njihove živote kako bi im pomogao u u borbi protiv mraka i korupcije. Božićne mise održane širom svijeta, a u katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije u Trebinju misu je držao don Miljenko Krešić, trebinjski župnik.

Sedamdesetosmogodišnji argentinski Papa predvodio je božićnu misu za hiljade ljudi u bazilici Svetog Petra. To je druga božićna misa za Papu, koji je izabran prošle godine kao prvi neevropski Papa u 1.300 godina.

On je unio dašak jednostavnosti u Vatikan, odbijajući brojne zamke svog položaja i jasno je naglasio svoju odlučnost da reformiše Vatikan i približi crkvenu hijerarhiju običnim katolicima.

U svojoj propovijedi, Franjo, koji je nosio bijelu odoru, izjavio je da je Božić vrijeme da se podsjeti na Božiju poruku koja je „jača od mraka i korupcije“, prenosi Rojters.

– Pitanje koje nam se jednostavno postavlja kao djeci je „da li dopuštam Bogu da me voli? Da li imamo hrabrosti da pozdravimo nježnost teškoća i problema koji su blizu nas? Koliko je današnjem svijetu potrebna nježnost? – izjavio je Papa.

Danas će Papa uputiti tradicionalno božićno obraćanje „gradu i svijetu” s centralnog balkona na Trgu Svetog Petra pred desetinama hiljada ljudi.

 

Agencije/HP