Karate klub „Hercegovac“ najtrofejniji je sportski kolektiv u Bileći.

 

 

Ovaj klub u proteklih 10 godina bilježni sjajne rezultate kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

KK „Hercegovac“ osnovan je 1971. godine po nazivom Bilećani, a kasnije je kao i ostali sprotski klubovi u okviru SD „Hercegovac“ dobio današnje ime.

Po kazivanju starijih, KK „Hercegovac“ treći je klub u BiH po datumu osnivanja.

Dugogodišnju tradiciju ovog kluba i sporta nastavalju nove generacije osvajajući prva mjesta na gotovo svim takmičenjima u Republici Sppskoj i regionu.

Klub trenutno broji stotinjak članova, a svake godine se upisuju novi, kako bi se klub podmladio. Najmlađi se uče katama i borbama, ali posebno disciplini jer bez toga, kako kažu, nema uspješnog karatiste. Učestvuju na svim prestižnim karate turnirima, Kupovima i držanim prvenstvima. Samo u ovoj godini, osvojili su 26 zlatnih medalja na regioanlnom takmičenju i 20 zlatnih u ligi Republike Srpske.

Karatisti vrijedno treniraju sa četiri trenera, koji su nekadašnji šampioni kako ovog kluba, tako i bivše Јugoslavije.

Među karatistima „Hercegovca“ vladaju sloga i prijateljstvo, bez čega ne bi bili ostvareni vrhunski rezultati. Veliku zahvalnost klub duguje Osnovnoj školi „Petar II Petrović Njegoš“, u čijoj fiskulturnoj sali treniraju, a tako i nadležnim u opštinskoj upravi odakle, kako kažu, podrška nikada nije izostala.

Izvor: RTRS