Zanimljiva automobilska priča o Opelu koji je kupljen u Auto salonu „Šestovac“ u Bileći.Zanimljiv automobilski projekat koji dolazi iz Mostara. U pitanju je jedan od najljepših Opela za čiji dizajn je zadužen Bertone i i to u Cabrio izdanju. Ova Bertonka proizvedena je 2003. godine i u orginalnom izdanju pokretao ju je motor od 2.2 litra radne zapremine, sa 16 ventila snage 146 konja. Agregat svim poznavaocima poznat iz Signuma i Vectre.Sa ovim motorom i u fabričkom paketu opreme koji su činila sedišta presvučena crvenom kožom sa ugrađenim grejačima, MF volan, klima, tempomat i pokretnim krovom na struju, 2015.godine kupljen je u autosalonu Šestovac u Bileći od strane sadašnjeg vlasnika Viktora Puljića.S obzirom da je Viktor dio Extreme kluba iz Mostara gdje broj konjskih snaga ispod haube nikad nije dovoljan, auto je morao biti ubrzan. Između opcija koje su činile unapređenje postojećeg ili ubacivanje novog motora, Viktor se odlučio za drugu opciju: fabrički agregat zamjenjen je drugim, čuvenim OPC od 2.0 litre koji je preuzet od donora, Opel Zafire OPC od 200 konja.Prebacivanje motora pratile su i sljedeće izmjene: prebačena je komplet instalicaja, ali i prednji trap. Motor je zatim čipovan u AS chip tuningu u Sarajevu, a izmjerena snaga iznosila je 243 konja.

Međutim tu se Viktor nije zaustavio – poslije tuninga koji je donio dodatnih 100 konja u odnosu na auto koji je pazario 2015. godine u Bileći, prešlo se i na styling, prije svega u enterijeru: umjesto fabričkog radio aparata ubačene su čukice za voltmetar i pritisak turbine. Double din sa ekranom od 7 incha pronašao je svoje mjesto na centralnoj konzoli sa podrzumjevajućim touchscreenom i opcijama za DVD/USB/microSD. Centralna konzola prefarbana je u piano black boju. Styling na eksterijeru obuhvatio je samo farove: engel eyes sa sočivima.

Extreme Club Mostar je poznat po vrhunskoj organizaciji trka ubrzanja pa se tako i Viktor u 2017-oj našao na startu u klasi 16. Zapaženiji rezultat je izostao, napravljeno je najbolje vrijeme od 16,1 sec, ali uz napomenu da se na trke izašlo dok Astra još uvijek nije bila na mapiranju pa se ostvareni rezultat pripisuje snazi od 200 konja.

Sa današnjeg aspekta Viktor je zadovoljan urađenim i postignutim, ali je ambicija je ono što ga gura dalje: planovi za novu sezonu nisu nimalo naivni: plan je novo mapiranje na oko 260 konja, ugradnja većeg interkulera kao i inox izduv prečnika fi 80 od motora do kraja.

Styling planovi? Zamjeniti postojeće 17 inčne felne većim, dimenzija 18 coli, po mogućnosti OPC line.

Šta reći za kraj? Nek je sa srećom i ako sve bude kako treba ovaj prelijepi auto povećaće kolekciju pehara Extreme Cluba Mostar osvojenih na trkama ubrzanja na 402 metra.

Tekst: Z.Glavaški/Photo: Jankovski Photography

Izvor: petrolheads.rs