Sunčana kapija je novoosnovano udruženje u gradu Trebinju koje želi da unaprijedi kulturnu i umjetničku scenu grada kroz podršku, promociju i produkciju u oblasti vizuelnih i izvođačkih umjetnosti ali i kroz izdavaštvo, organizovanje festivala, koncerata, izložbi, promocija i svega onoga što može pomoći da ponuda u ovim oblastima bude bogatija nego što je sada.

Ideja je da se kroz lični aktivizam, korištenjem vlastitih kapaciteta i uz podršku svih koji na bilo koji način mogu i žele pomoći, ponudi alternativa i dopuna institucionalnim oblicima kulturne produkcije i tako otvori novi prostor za afirmaciju umjetnika.

Osnivači udruženja su Milica Dimitrić, violista i glumica, profesor u Muzičkoj školi u Trebinju, poznati umjetnički fotograf Jovan Vidaković i Igor Dutina, fotograf i grafički dizajner, asistent na ALU Trebinje.

Sunčana kapija svoje prvo pojavljivanje u javnosti proslavlja organizacijom „Kao festivala“, tokom kojeg će u prostorima Muzeja Hercegovine Trebinje biti odigrane četiri pozorišne predstave, tri monodrame i jedna duo drama profesionalnih mladih glumaca školovanih na banjalučkoj Akademiji umjetnosti. Publici će se od 15. do 17. marta ove godine predstaviti Marko Vukosav sa monodramom „Ko je to?“, Aleksandar Runjić sa monodramom „Glasaj i trpi!“, Ivan Perković i Aleksandar Ristanović u predstavi „Crni humor (život oca Todora, ovog i onog sveta)“ i Aleksandar Ristanović u monodrami „Sudnica“.

Ulaznice za festival koštaju 5KM, dok komplet ulaznice za sva tri festivalska dana košta 15KM. Ulaznice se mogu kupiti u Muzeju Hercegovine i u restoranu Porto Galo.
Cvesrdnu podrškuFestivalupružili su Muzeje Hercegovine, Hotel Leotar, restoran Portogalo, štamparija „Print shop“, Infocentar, sindikalni odbor Elektroprivrede, Fakultet za proizvodnju i menadžment, podrumi Vukoje, Jelen pivo i Hercegmed.

HP, mart 2017.