Iako većina porodica, pojedinaca i pravnih lica nije imala negativno iskustvo sa provalnim krađama, one se ipak dešavaju. Vjerovatno, svako nas je čuo za slučaj provalne krađe u privatne kuće, vikendice, stanove, preduzeća i sl. Kada se spomene provalna krađa, pojedinci obično imaju na umu događaj koji se većinom dešava tokom noći. Međutim, sve više provalnih krađa se dešava danju, za vrijeme dok smo na poslu, odmoru, vozimo djecu u školu, itd.

Postavlja se pitanje kako se efikasno zaštititi od provalne krađe?! Postoji mnogo načina na koji to možemo da uradimo. Pored mnogobrojnih fizičkih prepreka koje su svakako neophodne, jedan od najsigurnijih način zaštite od provalne krađe je kupovina polise osiguranja koja je značajno povoljnija u odnosu na sve druge vrste zaštite, a pruža naknadu finasijskih troškova koji nastanu ostvarenjem štetnog događaja. Jedino putem osiguranja možete ostvariti naknadu troškova direktnih (ono što je ukradeno) i indirektnih (ono što je oštećeno). Niti jedan drugi sistem zaštite ovu mogućnost  ne pruža.

Međutim, naši građani nemaju naviku ugovaranja polise osiguranja jer smatraju da je osiguranje skupo i komplikovano, da se eventualne štete neće isplatiti, da postoje skrivene klauzule i sl. Međutim, svi oni koji su se zainteresovali za osiguranje imovine su vidjeli da to nije tako. Provjerili smo u Brčko gas osiguranju dd koliko bi koštalo osiguranje stana i stvari u stanu u Trebinju od 60 m2 kao i kuće i stvari u kući u Nevesinju površine 140 m2. Ukupno, za godinu dana,  morali bismo da platimo oko 65 KM za osiguranje stana odnosno oko 160 KM za osiguranje kuće a bili bismo zaštićeni od požara i udara groma, provalne krađe i razbojništva, izliva vode iz instalacija, oluje, eksplozije, loma stakla, grada (leda), manifestacije i demonstacije i odgovornosti prema trećim licima.

Pored toga što osiguranje omogućava naknadu nastalih direktnih i indirektnih troškova, osiguranje obezbjeđuje osjećaj sigurnosti. Dok ste na odmoru, na poslu i sl. uvijek imate na umu da, ukoliko se nešto desi, postoji osiguranje koje će nadoknaditi, barem finansijski, nastalu štetu.

U Brčko gas osiguranju dd su nam potvrdili da je broj  ugovorenih polisa u zadnjih par godina u porastu i da su zadovoljni što građani shvataju da treba da osiguraju ono što vole, što im je korisno i ono što je vrijedno.

/sponzorisana objava/

HP, februar 2018.