Funkcioner koalicije MOST Drago Prgomet rekao je da mandatari za novu Vladu Hrvatske neće biti ni Zoran Milanović niti Tomislav Karamarko. Pored toga, hrvatski mediji prenijeli su sedam uslova koje je ta koalicija postavila partnerima koji žele da sa njima formiraju većinu.

 

 

1. Regioni i ukidanje opština

Sadašnja teritorijalna podjela, sa 556 opština i gradova i 20 županija je neodrživa. Opština mora da ima minimalno 5.000 stanovnika. Manje će morati da se pripoje većim. Umjesto županija, biće četiri ili pet regija sa po pola miliona stanovnika.

Printskrin: YouTube/Al Jazeera Balkans

2. Pošteniji izborni sistem

Svaki glas mora da vrijedi jednako. Biralo bi se umjesto 140 poslanika njih 110. Izborne jedinice po regionima u kojima se bira 50 i 60 poslanika. Ustavni referendum o tome treba li ukinuti pravo glasa dijaspori.

3. Nema novih poreza, smanjenje postojećih

Rezanje poreza, pa čak i ako prodube rupu u budžetu. Time će se podstaći ekonomija. Treba imati samo četiri poreza: na platu, PDV, onaj kojim se stimuliše i onaj kojim će se jače oporezovati bogatstvo.

4. Efikasnija i manja javna uprava

Sprovesti za sve službenike testove znaju li na mestu da rade. Oni koji ne odgovaraju kriterijumima, otpustiti ili premjestiti. Zapošljavanje samo konkursima po stručnosti. Upravnicima mandat na pet godina da ih politika ne smenjuje.

5. Veće izdvajanje za penzije

Umjesto pet odsto, za penzije izdvajati iz plata šest odsto. Dizati postotak svake godine za jedan odsto, ako BDP raste više od dva procenta godišnje. Penzije moraju da budu između 60 i 70 odsto prosječne plate, a ne 40 odsto.

6. Više novca i ovlašćenja za USKOK

Uvesti elektronske spise u sudstvo. Rad sudija provjeravati svake godine i mijenjati one koji ne rade dobro. Više novca i ovlašćenja dati DORH-u i Uskoku, a uvesti i krivično djelo “ometanja pravde”.

7. Kazne za one koji ne daju platu

Ako poslodavac ne isplati platu dva mjeseca, država preuzima isplatu neto plata radnicima, ali u firmu stižu dva nadzornika na tri meseca, a nakon tog roka oni odlučuju hoće li firma u stečaj ili će i dalje da radi.

 

Izvor: 24sata.hr/telegraf.rs