Jutro ne bi trebalo da predstavlja samo otvaranje očiju i umivanje. Kafu bi trebalo da uvrstite u svoj jutarnji ritual, jer na taj način smanjujete rizik za oboljevanje od raka, pojačavate memoriju i još mnogo toga.

Zdravo srce

Studija rađena na bruklinskom koledžu utvrdila je da ako popijete četiri šolje kafe dnevno, smanjićete rizik od kardiovaskularnih bolesti za nevjerovatnih 53 posto. Naravno, nemojte ih sve izliti od jednom, odredite vremenske razmake koji vam najviše odgovaraju.

Čuvajte jetru

Ako za razliku od ljudi koji kafu piju samo kada im je potrebna da bi ih održala budnim ponekad, ako je konzumirate svaki dan smanjićete mogućnost za oboljenje od raka jetre za čak 29 posto. Nažalost, to ne može biti svaka kafa. Na primjer, previše irske kafe ubija pozitivna dejstva.

Izbjegnite demenciju

Ne samo da vas kafa čini opreznijim, već i čuva izoštrenost uma za starost. Studija Univerziteta Harvard pokazala je da redovan unos kofeina smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti za čak 60 odsto i prepolovljava šanse za razvoj Parkinsonove bolesti.

Napitak za bolju memoriju

Kada sljedeći put zaboravite gde ste ostavili ključeve, pravac u kuhinju da skuvate kafu! Studija Univerziteta Džons Hopkins utvrdila je da dupli espreso pojačava memoriju za narednih 24 sata.

Bolje raspoloženje

Studija škole za javno zdravlje Univerziteta Harvard objavila je kao rezultat da četiri kafe dnevno smanjuju rizik od depresije za 20 procenata.

Zaštitite prostatu

Jeste li zabrinuti za prostatu? Trebalo bi da budete, ona je ipak najveći ubica muškaraca. Umjesto sa urologom, češće se družite sa konobarom ili konzumirajte kafu kod kuće. Prema studiji Univerziteta Harvard, 3-6 šolja kafe dnevno smanjuje rizik od raka prostate za 60 posto, čak iako konzumirate kafu bez kofeina.

Ubrzajte korak

Zaboravite na sportska pića: da biste pojačali izdržljivost tokom trčanja za 26 posto, popijte jedan espreso – savjetuju naučnici Univerziteta Birmingem. Pozovite i prijatelje koji trče i napravite pauzu za kafu.

Držite šećer pod kontrolom

Svaka šolja kafe koju popijete može da smanji šanse za razvoj dijabetesa tipa 2, za deset procenata – smatraju naučnici sa Instituta za naučne informacije o kafi, nakon sprovedene studije. Jedino što treba da uradite jeste da izbacite šećer iz ovog napitka.

Skinite koji kilogram

Brojne studije pokazale su da kafa efikasno djeluje na sagorijevanje masti, zahvaljujući kombinaciji sastojaka koji ubrzavaju metabolizam i suzbijaju apetit. Naravno, ne očekujte rezultate ako dnevno popijete tri kafe sa karamelom.

Izvor: B92