Izvor: danas.hr/6yka.com

Zhang Xin bavi se nekretninama, koje su je dovele na sedmo mjesto najbogatijih žena svijeta, a prema Forbsovoj listi teži čak 3,6 milijardi dolara.

Sa 14 godina našla prvi posao u fabrici, danas je milijarderka

Otkad je u dobi od 14 godina kao siromašna djevojka dobila prvi posao u fabrici pa do današnje milijarderke dovela je isključivo njena želja za radom, sposobnost i motivacija. Danas je vlasnica 18 zgrada u Pekingu, a njena firma SOHO Kina širi se i dalje – tako je u Šangaju kupila ili izgradila još 11 nekretnina.

Dva njena projekta u Pekingu dizajnirala je dobitnica ugledne nagrade za arhitekturu, Zaha Hadid.

Kako je sve počelo?

Zhang se rodila prije 47 godina u Pekingu, taman prije Kulturne revolucije Mao Ce Tunga. Kao dijete obrazovanih roditelja poslana je u polje na „preškolovanje“. Nakon što se vratila u Peking, doživjela je jad i bijedu pravog siromaštva.

“Rodila sam se i odrasla u vrijeme kad je grad bio vrlo miran, nije bilo auta, trgovina, strojeva, svjetla. Ljudi su se vozili samo biciklima“, rekla je.

U dobi od 14 godina s majkom se preselila u Hong Kong, gdje je pet godina provela radeći mizerno plaćene poslove u tvornici jeftinih igračaka, odjeće i elektronike, i štedjela svaki novčić da ode na školovanje u Englesku.

Pet godina skupljala za kartu za London

“Kao imigrantica u Hong Kongu, bez obrazovanja i bez znanja lokalnog jezika, bilo je jednostavno preteško“, ispričala je Zhang.

Trebalo joj je pet godina da skupi za avionsku kartu do Londona i krene na kurs engleskog jezika. Kasnije je osvojila i stipendiju za fakultet te magistrirala ekonomiju na Cambridgeu, zahvaljujući čemu je dobila posao u New Yorku.

No, umjesto da ostane na dobro plaćenom poslu na Wall Streetu odlučila se vratiti u Peking, gdje je i upoznala supruga s kojim je 1995. godine osnovala firmu SOHO Kina, danas vodeću kinesku kompaniju za nekretnine.

“Kina se tada mijenjala i ja sam željela biti dio toga“, priznala je kineska milijarderka.

Njen slučaj nije jedini takav. Na Forbesovoj listi ove godine od 24 milijarderke svijeta njih šest dolazi iz Kine.

“Mislim da je moja generacija žena koje su preživjele Kulturnu revoluciju, koje su prošle sve nedaće i nevolje, koje nisu imale baš ništa osim samog dna na kojem su se našle, odjednom vidjele veliku priliku koju im Kina nudi. Žene su jednostavno iskoristile priliku“, objasnila je jedna od najbogatijih žena svijeta.