Svaki Božić od 1928. godine proslavlja se u gostionici „Uskok“ u selu Korita kod Bileće. Novka je vlasnica više od pola vijeka. Vrata kafane nikada na Božić nije zatvorila. Ko god dođe dobro je došao, ali komšije – moraju.

“I neobično bi bilo kada ne bi komšije došle. Kad se sve kući obavi što treba i što je običaj po Božijem, obilazi se selo i nakraju ovdje dođu. Nisu nikada stvarno prošli, komšije se sakupljaju”, rekla je vlasnica gostionice “Uskok” Novka Trklja za ATV.

Korićanima je to, jednostavno, običaj i tradicija. Kada prođe podne obiđu jedni druge, okupe se i pravac kod Novke. Nekada je kafana bila puna prisjeća se Novka, ali ne gubi nadu da će tradiciju naslijediti mladi naraštaji.

“Ima momaka još pa bi trebali da se žene, pa da nam malo ojačaju Korita i da budu i bolja i jača. Ne možemo stići nikada ona kakva su bila nekada, ali možemo se opet malo ispraviti da se nedamo”, rekao je Milimir Dumnić.

“Iako je selo na izmaku i sve je manje stanovnika običaji ostaju i žive i živjeće uvijek i to je naša pobjeda”, rekao je Radovan Nosović iz sela Korita.

Iako srednjoškolka, umjesto u gradske kafiće, Anđela se na Božić zaputila u najstariju hercegovačku kafanu. I, eto nade da će tradicija opstati.

“Nekako je običaj da se narod ovdje sa Korita i svi Korićani skupimo ovdje i proslavimo u veselju. To je tradicija koja se već dugo drži i mene su moji naučili tako”, rekla je Anđela.

Kao i u svojim domovima i u gostionici Korićani poštuju običaje. Tačno se zna redosljed – mirboženje, čaša vina, zdravice i ganga.

Ako je suditi po onome što smo danas zatekli u najstarijoj hercegovačkoj kafani traicija i običaji neće tako lako nestati.

Izvor: ATV