Svako od nas ima taj jedan par cipela sa visokim štiklama u koje se zaljubio na prvi pogled, za koji je štedeo i konačno ih kupio. I onda, kako život uvek voli da zakomplikuje stvar kad je reč o velikim ljubavima, otkrivamo da posle sat vremena provedenih u njima, imamo žuljeve takve da nam u narednih mesec dana i sobne papuče deluju kao preveliki izazov.

Pored trenutne neprijatnosti u vidu žuljeva, neudobne cipele mogu ostaviti i mnogo dugotrajnije negativne posledice pa vaša stopala i kičmeni stub. Evo nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete lakše izbeći ovakav scenario. Odaberite adekvatnu veličinu cipela

Nikada, ali nikada nemojte kupovati cipele koji su vam broj veće ili broj manje. Koliko god vam u datom trenutku donosilo zadovoljstvo da kupite baš te cipele koje su vam se dopale, ukoliko one ne prijanjaju savršeno uz vašu nogu, to zadovoljstvo će biti kratkotrajno.

stikle 2

NIŽE POTPETICE NISU OBAVEZNO BOLJI IZBOR

Od visine potpetice, mnogo je važnija stabilnost obuće. Pre nego što se odlučite za kupovinu bilo kojih cipela, obavezno ih dobro isprobajte. Za razliku od visine potpetice, njena širina, pak, igra značajnu ulogu u stabilnosti. Što je potpetica šira, to je cipela stabilnija.

IZBEGAVAJTE PREVIŠE ŠPICASTE CIPELE

Iako su u nekim sezonama veoma moderne,  morate biti racionalni u izboru špicastih cipela. Ovakva obuća stiska vaše prste, imate potrebu da odgurujete stopalo u nazad, čime pravite žuljeve i na zadnjem delu stopala, a mogu vam se pojaviti grčevi mišića ili, na duge staze, i čukljevi i slične deformacije stopala.

stikle 3

KOŽNE CIPELE SU NAJBOLJE

Koliko god da su cipele udobne, ako nisu od prirodnih materijala, vaša koža posle nekog vremena ne može da diše u njima i znoji se. Iz ovog razloga, uvek je pametnija investicija kupiti kvalitetnije i dugotrajnije- kožne cipele.

I na kraju, informišite se. Danas na tržištu postoji bezbroj umetaka i sličnih pomagala koja vam omogućavaju da duže izdržite na vašim omiljenim potpeticama.

 

Izvor: Wannabe magazin