Trener  Kajak-kanu, rafting i veslačkog kluba Trebišnjica Vule Pantović govorio je za portal Hercegovina Promo, te nam objasnio načine treninga, ali i koje su to kajakaške discipline.

Ono što treba posebno istaći je da je kajak jedan vid terapije koji vrlo pozivno utiče na disajne organe, te da pored razvoja tijela mladi kajakaši dobijaju vrijeme u prirodnom ambijentu na jednoj od najljepših rijeka Bosne i Hercegovine. Čekaju se uslovi da se na Trebišnjici organizuje sedamnaesta po redu trebinjska Regata, a Pantović se sa svojim kajakašima sprema za prvenstvo Bosne i Hercegovine. Obuka je dugotrajan proces, ali ono što je i sam istakao je da malo koje dijete odustane nakon godinu dana, već zavoli ovaj sport i on postane dio njegove svakodnevnice.

Da li se možete prisjetiti početaka kluba?

Naš klub je osnovan 2001. godine, a u ovih sedamnaest godina imali smo zapažene rezultate. Dvoje naših kajakaša nastupilo je na svjetskom prvenstvu, jedan od tih učesnika sam ja, a drugi je Sandra Masleša. Redovno održavamo našu regatu, takozvanu Eko regatu Trebinje. To je tradicionalna Eko regata koja je održana šesnaest puta.

Da li je vaša lokacija oduvijek bila na splavu ?

Oduvijek je naša lokacija bila na splavu “Stari most“ i uvijek smo na potezu od Kamenog mosta do Bregova, tačnije do jaza u Bregovima, što nam daje dovoljno prostora za veslanje. Želim da Vaše čitaoce upoznam sa trkačkim dijelom našeg sporta. Trke se održavaju na 200, 500 i 1000 metara u tri discipline. To su olimpijske discipline. Postoji i trka na 5000 metara koja nije svrstana u olimpijske discipline, ali se na nekim regatama i ona primjenjuje.

Gdje najčešće odlazite na takmičenja?

Na najviše takmičenja idemo u Srbiju, Hrvatsku i BiH. U toku sedamnaest godina postojanja išli smo u Mađarsku, Grčku i Sloveniju. Tamo stvaramo poznanstva sa drugim klubovima, ali pošto su troškovi puta veliki, često ne možemo da otputujemo.

Da li praktikujete treninge u toku zimskih mjeseci?

Naši treninzi traju tokom čitave godine, jedina pauza koju imamo je u prvoj polovini januara. Čim završi sezona veslanja u oktobru, mi prelazimo u teretanu. Tu su treninzi na suvom, a za mlađu djecu su vježbe istezanja, trbušnjaka i pokušaji zgibova, dok naši  stariji takmičari imaju ozbiljne treninge u teretani. Tokom zime dobijamo sirovu snagu, kako bismo je usmjerili na veslanje i pojačali izdržljivost.

Pojasnite nam tehnike veslanja i vrste čamaca?

 Postoje kajak jednosjed, kajak dvosjed i kajak četverosjed, tehnički rečeno K1, K2 i K4. U grupnom čamcu, potrebno je da takmičari budu približno istih kilaža i skoro identične tehnike veslanja. Pošto svaki kajakaš ima različit stil veslanja, potrebno je dvojicu ujediniti i učiniti ih ritmički spremnim, što iziskuje puno treninga, tako da ovaj što je naprijed mora veslati isto kao onaj što je pozadi. Najidealnije je da nijedan od njih ne kasni ni djelić sekunde.

Da li svi zainteresovani mogu pristupiti Vašem klubu?

Ove godine upisujemo djecu 2008. godište i mlađe i teško je za stariju djecu koja se upišu, jer je obuka dugotrajna i traje dvije godine. Kada se djeca upišu vodimo ih na Bregovački bazen zbog dubine i hladnoće Trebišnjice, jer je ova rijeka prehladna.  Veslanje vršimo u mini kajaku MK za 2006. godišta i mlađa. Kada nakon nekog vremena usavrše kajak i pređu na Trebišnjicu, ponovo se vraćaju na bazen da uče veći kajak. Kada pređu u kategoriju kadeta, dolaze na veći kajak koji je nestabilan, samim tim i brži i tada ponovo idu na bazen i ponovo vrše doobučavanje za taj kajak.

Pojasnite nam starosne kategorije u Vašem klubu.

Pioniri su 2008. godište i mlađe, mlađi kadeti su 2005. i 2004. godište, mlađi juniori 2002. i 2003., a juniori 2001. i 2000. godište, dok su seniori 1999. i stariji.  Osnova za upis u ovaj sport je da djeca znaju plivati, iako im mi dajemo sigurnosne prsluke.

Kako ovaj sport utiče na zdravlje?

Ovaj sport, pored toga što je veoma dobar za razvijanje tijela, dobar je i za pluća kod djece koja imaju problema sa disanjem i mnogo djece nam je došlo u klub po preporuci doktora. Svi oni kod nas veslaju bez problema što im pomaže jer su u prirodi, na svježem zraku.

Sa takmičenja u Zvorniku ste se vratili sa nekoliko medalja. Kakve utiske nosite sa ovog takmičenja? 

Sa takmičenja u Zvorniku vratili smo se sa četiri medalje. Na njemu je učestvovalo jedanaest klubova iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Takmičenje je bilo međunarodnog karaktera, takozvana drinska regata. Bilo je preko dvjesto takmičara. Djeca su uzela zlatne medalje u kategoriji pionira i jednu srebrnu u istoj kategoriji i jednu srebrnu u kategoriji mlađih juniora. U disciplini K2 na 500 m kod mlađih juniora medalju su uzeli kajak dvosjed Matija Šegrt i Mate Ratković, u disciplini pioniri MK1, 500 m prvo mjesto Davor Glušac, drugo mjesto Nikola Janda, i u kategoriji MK2 pioniri, 500 m Nikola Janda i Davor Glušac u dvosjedu su uzeli prvo mjesto.

Učestvovali smo i na Kupu Hrvatske u Runovićima prije mjesec dana, vodili smo samo ekipu juniora koji su uzeli drugo mjesto u dvosjedu, Mato Ratković i Matija Šegrt, a u K1 500 m drugo mjesto je uzeo Ognjen Papović. Sva takmičenja na kojim učestvujemo su nam priprema za državno prvenstvo koje bi trebalo da se održi 26. avgusta u Jajcu. Takmičenje se održava po ICF pravilima što je svjetska međunarodna kajak – kanu organizacija. Ovdje se bilježe vremena koja kasnije odlaze u svjetsku organizaciju.  Postoje takmičenja mladih nada za mlađe kategorije koje se boduju za odlazak na Olimpijadu – završio je Pantović.

 

S. Šijaković / HP, avgust 2018.