Iako za neke ljude pčele predstavljaju samo dosadne insekte koji im zuje oko glave, one imaju jednu od najznačajnijih uloga na čitavoj planeti.

Štaviše, kada ne bi bilo pčela, ne bi bilo ni ljudi. Pčele su direktno zaslužne za većinu hrane koju svakodnevno konzumiramo. Ovi insekti obavljaju zadatak koji je od vitalnog značaja za agrikulturu – oprašivanje. Zapravo, čak trećinu svjetskih zaliha hrane oprašuju pčele.

Jednostavnim riječnikom objašnjeno je da pčele održavaju biljke i usjeve u životu. Bez njih, ljudi ne bi imali baš mnogo izbora na jelovniku.

Evo samo nekoliko primjera hrane za čiju rasprostranjenost su zaslužne pčele: bademi, jabuke, kasjije, avokado, borovnica, indijski orah, kafa, brusnice, krastavac, patlidžan, grožđe, kivi, mango, orah, breskve, kruške, paprika, jagode, mandarine i lubenice.

Konstantno smanjenje broja pčela u svijetu postaje jedan od velikih problema, na koji se mora obratiti pažnja. Primjera radi, alarmantan je podatak da je u SAD broj kolonija pčela smanjen za čak 23,2 procenta, i to samo prošle zime. U Sjedinjenim Državama, pčele donese ekonomski profit u iznosu od 15 milijardi dolara godišnje, koliko ova zemlja godišnje proizvede povrća.

Od Drugog svjetskog rata pčele masovno izumiru, a razlog tome je mnogostruko puta uvećano korišćenje pesticida, naročio neonikotinoida, koji ima fatalan uticaj na pčele.

Izvor: Nezavisne novine/RTRS