Deseti je dan mjeseca septembra. Ljeto gospodnje 2014. Sunčan dan na jugu Hercegovine. Ljeto, koje je ove godine bilo ćudljivo, broji svoje posljednje dane. Sve kao i obično …

Uobičajeno je i to da putnici namjernici koji polaznu tačku imaju u Trebinju svoj autobuski prevoz ne čekaju na adekvatnom mjestu. Tužno je i žalosno da više niko i ne pridaje neki poseban značaj tom podatku. Ovaj grad je nesrećnom i neuspješnom privatizacijom ostao bez jednog od elementarnih infrastrukturnih objekata koji je van funkcije već osam godina. Za to vrijeme autobuski saobraćaj u najvećem gradu istočno-hercegovačke regije permenentno gubi na značaju, jer između ostalog ne postoji relevantno mjesto gdje se možete informisati o banalnim stvarima kao što je autobuski red vožnje.

Krajem prošle godine nova gradska administracija je najavila dovršetak zaustavljenih radova na izgradnji nove autobuske stanice, koju su započeli i neslavno završili njihovi prethodnici. Najavljeno je da su iz novog milionskog zaduženja Grada obezbjeđena sredstva za dovršetak radova. I onda tajac. Nekoliko meseci niko se nije oglašavao po ovom pitanju. Očigledno je „neka umna glava“ shvatila da bi se dovršetak ovih radova mogao idealno uklopiti u predizbornu kampanju koja slijedi. Već godinama unazad radilo se tako. Ako imate čime da se pohvalite za vrijeme mandata (a sve je manje i manje takvih stvari, na svim nivoima vlasti) ostavite to kao „atrakciju“ za dane pred izbore, i tada „odlučno“ pokažite vašu spremnost i snagu da rješavate nagomilane probleme.

Do kada tako?!

Da stvar bude gora, lokalni vladari su se oglasili sredinom mjeseca juna kada su najavili da će autobuska stanica biti završena u avgustu, jer kako su rekli “za trebinjsku turističku sezonu izuzetno je važno da stanica bude puštena u rad u skladu sa novim rokovima”. Avgust je prošao, a niko nije našao za shodno da objasni zašto radovi kasne. U nekim normalnim zemljama kašnjenje koje će sigurno biti dvomjesečno, u odnosu na ovu posljednju najavu, bilo bi dovoljno da odgovorni loše prođu prilikom izjašnjavanja sugrađana na izborima.

I tako do pred izbore, kada će novi autobuski peroni zasigurno „otvoriti svoja vrata“. To što je broj lažnih obećanja vezanih za ovaj objekat odavno dostigao dvocifren broj, nikom ništa …

Poslije lažnih obećanja o izgradnji turističkih risorta, aerodroma, završetka gradske zaobilaznice ovo vezano za kašnjenje završetka radova na autobuskoj stanici i ne izgleda zastrašujuće. Ako ništa, sa ovim izborima će se skinuti anatema sa grada koji se deklariše kao turistički, a nema autobusku stanicu.

Pa, neka nam je sa srećom.

 

J.J. Hercegovina Promo, septembar 2014.